szerző:
MTI

Az egész világ fejet hajtott pénteken a néhai II. János Pál előtt. A hivatalos Kína nem vett tudomást az eseményről, a temetésről hírzárlat volt.

Jóllehet Bertie Ahern miniszterelnök közölte, hogy az ír kormány hivatalosan gyászol a pápa halála óta, az ország vezetését mégis sok bírálat érte amiatt, hogy nem hirdetett nemzeti gyásznapot.

Dublinban harangzúgás és félárbocon lengő zászlók jelezték a végtisztesség megadását, a katolikus iskolák túlnyomó része zárva
maradt Írországban a pápa temetésének napján.
   
A franciaországi Lourdes-ban elnéptelenedtek az utcák és bezártak az üzletek, az emberek a X. Piusz-bazilikában nézték az egyenes adásban közvetített temetést. A csütörtök esti istentiszteleten, amelyet Jacques Perrier püspök tartott, mintegy 4000 hívő vett részt. Az oltárra egyetlen arany rózsát helyeztek, amelyet a pápa ajándékozott a szentélynek utolsó zarándoklatán 2004 augusztusában.
   
A portugáliai Fatimában, ahol II. János Pál háromszor is járt, néhány száz megrendült hívő emlékezett a késő délelőtti gyászmisén II. János Pálra. Az elhunyt pápa mélységesen tisztelte a fatimai Szűzanyát, mert meggyőződése volt, hogy ő mentette meg életét 1981-ben, eltérítve merénylője, a török Ali Agca három kilőtt golyójának egyikét.
   
A nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) templomaiban több mint 20 ezren vettek részt a gyászmiséken.  A temetés napját Viktor Juscsenko elnök nemzeti gyásznappá nyilvánította a zömében ortodoxok lakta volt szovjet köztársaságban.
   
New Yorkban az Empire State Building fényei csütörtök éjszaka, a szentatya temetésének előestéjén tompítottan égtek, este 9 óra 37 perckor - a pápa halálának időpontjában - pedig teljesen kialudtak, sötétségbe burkolva a felhőkarcolót.

Mexikóvárosban hívők ezrei sereglettek össze csütörtök este, amikor az egyik II. János Pál által használt pápamobil lassan körüljárt a városon, ülésén a néhai egyházfő hatalmas portréjával. A több tucat rendőrségi autóval, motorkerékpárral és egy helikopterrel kísért pápamobil 20 kilométert tett meg Mexikóvárosban, ahol a szentatya ötször járt pápasága alatt.
   
Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában tízezrek gyűltek össze a Lunata parkban, ahol 1995. januárjában a katolikus világifjúsági találkozón több millióan hallgatták II. János Pált. Ázsiában a legtöbb katolikus hívő a Fülöp-szigeteken él.
   
Kalkuttában a Teréz anya által alapított, betegeket és szegényeket gondozó Szeretet Misszionáriusainak rendházában óriáskivetítőt állítottak fel. Indiában harmadik napja gyászolják a pápát, emberek ezrei özönlöttek a templomokba, hogy gyertyát gyújtsanak és koszorúkat helyezzenek el az elhunyt katolikus egyházfő arcképe előtt. Újdelhiben este gyászmisét tartanak.
   

Bagdad emlékezik, Peking hallgat (Oldaltörés)


Bagdadban az al-Irakíja közszolgálati televízió egyenes adásban közvetítette a vatikáni gyászszertartást, a néhai egyházfő Irak iránt érzett részvétére emlékeztető hírmagyarázatokkal megtűzdelve. "Ellenezte az iraki háborút. Szerette Irakot, a javát óhajtotta és el akart látogatni ide, hogy megáldja az országot, de már nem tudott" - mondta Antoine Atamján, a helyi örmény katolikus egyház érseke. A temetés közvetítésén és az ország néhány keresztény templomában tartott istentiszteleten kívül a pápa halála mérsékelt
visszhangot váltott ki a túlnyomórészt muzulmán országban.
  
Pekingben a vatikáni gyászszertartásra vonatkozó hírzárlat ellenére a hivatalosan elismert egyház templomaiban és a földalatti vallási közösségekben egyaránt gyászmiséket tartottak ezrek részvételével. A sajtó nem szentelt figyelmet a temetésnek és az állami televízió sem vett tudomást az eseményről.
   
Tokióban Naruhito trónörökös, diplomaták, kormánytisztségviselők és 1500 katolikus hívő jelenlétében tartottak gyászmisét a Szűz Mária-székesegyházban. A herceg mélyen meghajolt a pápa arcképe előtt, amikor letette fehér virágokból álló kis csokrát.
   
Rabatban VI. Mohamed király és a marokkói kormány számos tagja részvételével tartottak gyászmisét. A rabati érsek megemlékezett a pápa 1985-ben tett látogatásáról, idézve a marokkói fiatalokhoz intézett szavait: "Hiszem, hogy keresztényeknek és muzulmánoknak örömmel kell felismerni azokat a vallási értékeket, amelyeken osztozunk".
   
Brazzaville-ben a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya nemzeti gyászt rendelt el a temetés napján, zárva maradtak az iskolák és a szórakozóhelyek. A gyászszertartást egyenes adásban közvetítette az állami tévé. Elefántcsontparton ugyancsak gyásznapot tartottak, Sierra Leone fővárosában, Freetownban a muzulmán államfő jelenlétében gyászmisén emlékeztek a pápára, aki kétszer is ellátogatott Afrikába.

Nálunk nemzeti gyásznap (Oldaltörés)


Nemzeti gyásznappal emlékezik az ország II. János Pál pápára pénteken, a katolikus egyházfő temetése napján.  Az Országház előtt ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a Magyar Köztársaság lobogóját, amelyet este hat órakor vonnak le. A reggeli Kossuth téri megemlékezésen a résztvevők egyperces néma tiszteletadással adóztak II. János Pál pápa emléke előtt, majd a zenekar eljátszotta a pápai himnuszt, és megszólalnak a Szent István-bazilika harangjai.
   
Számos magyarországi templomban tartottak a nap folyamán gyászmisét és harangoztak II. János Pál pápa emlékére, valamint az iskolákban is megemlékeztek az elhunyt egyházfőről. A két közszolgálati és a két országos kereskedelmi televízió, valamint a Magyar Rádió is egyenes adásban közvetítette II. János Pál pápa  gyászszertartását a Vatikánból.
   
"Búcsúzunk - mi is" címmel nyilatkozatban fejezte ki a Magyarországi Református Egyház gyászát és együttérzését Bölcskei Gusztáv püspök a pápa elhunyta és temetése alkalmából. A Református Pedagógiai Intézet a megemlékezés kapcsán ajánlást fogalmazott meg a református iskolák számára.
    
A pénteki nemzeti gyásznapon ugyan nem volt tanítási szünet, de az iskolákban a diákok tanórán vagy külön rendezvényen, az iskolarádiókban, vagy a tanítás előtti rekviemmel emlékeztek meg II. János Pálról, több oktatási intézményben a tanulók néma felállással adóztak az egyházfő emlékének, több intézményben a diákok a pápa temetésének televíziós közvetítését kísérték figyelemmel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

Újabb tüntetések Moszkvában

Újabb tüntetések Moszkvában

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz