szerző:
MTI

II. János Pál pápa pénteki temetése és az április 18-ra kitűzött pápaválasztó konklávé között a bíborosok számára úgynevezett "előkonklávé" nyílik. Ez egyfajta intenzív vita időszaka, amely alatt megrajzolhatják az új pápa ideális portréját.

© AP
"Most ismerkedünk a játékszabályokkal" - közölték a bíborosok, miközben a tömegeknek az elhunyt pápa előtti tiszteletadása azt látszik sugallja, hogy hasonló utódot szeretnének.

Amire a 116 bíboros - a 117., a Fülöp-szigeteki Jaime Sin betegsége miatt nem utazik Rómába - megkezdi a konklávét, kongregációkon (gyűléseken), kisebb bizottságokban és számos folyosói beszélgetésen már átfésülték a témát.

A hétfő óta tartott öt első kongregáció lehetővé tette a már Rómába érkezett bíborosok részére (csütörtökön száznegyvenen voltak, pápaválasztók és 80 évnél idősebbek együttesen), hogy tanulmányozzák a megadott szövegekben lefektetett szabályokat. Valamennyi egy célt szolgált: a konszenzust. A pápa nem lehet egy csoport embere.

A politikától eltérően az egyház világa kizárja a választási kampányt, a jelöléseket és - legalábbis hivatalosan - a lobbicsoportokat. A konklávékon uralkodó teljes titoktartás eredeti célja az volt, hogy távol tartsa a bíborosokat a világi uralkodók befolyásolási szándékától.

Az első XX. századi pápát, X. Piust négy nap alatt választották meg 1903. augusztus 4-én, de a konklávé elején Ferenc József osztrák császár megvétózta Mariano Rampolla bíboros megválasztását. Napjainkban - ha a vatikáni forrásoknak hinni lehet - a nyomás még félelmetesebb és alattomosabb: a bíborosoknak őrizkedniük kell "a világi befolyás játékától", a modern vélemények formálóinak mondott médiától, de "az egyházon belüli ideológiai nyomástól" is.

Nehézségek (Oldaltörés)

Joseph Ratzinger bíboros.
Már az előzőn is ott volt
© AP
Az első, igen prózai nehézség igen hamar felmerült az első kongregációkon: hogyan értsék meg egymást? A latint ma már nem használják tárgyalásokon, az olasz a domináns nyelv, de valamennyi főpap nem beszéli tökéletesen. Egyesek jobban szeretnek anyanyelvükön beszélni, bár tartanak attól, hogy nem érti meg mindenki őket.

A kongregációk közötti szabad időben az előző konklávék idején a bíborosok rendszerint "nyelvi" vagy "kontinentális" felosztás szerint csoportosultak. Ez a gyakorlat vélhetően most is fennmarad.

A bíborosok felvilágosítására két főpapot bíztak meg az egyház problémáival foglalkozó prédikációk megírására: az egyiket Raniero Cantalamessa atya, a pápai egykori bizalmasa tartja április 14-én, a másikat pedig a konklávé első napján a Sixtus-kápolnában Tomas Spidlik lengyel bíboros.

A titoktartás, amelyre a bíborosok esküt tettek, erre az előkészítő szakaszra is vonatkozik. A Corriere della Sera című olasz lap szerint Joseph Ratzinger bíboros, a bíborosi kar dékánja, azon kevesek egyike, akik már előző konklávét is láttak, meg akarta tiltani bíboros társainak, hogy ebben az időszakban nyilatkozzanak a sajtónak.

Egyesek viszont értésre adták, hogy nem lehetséges a némaság, amikor az egész világ tömegtájékoztatása ilyen mértékben érdeklődik az egyház élete iránt - írja a lap. Tilos viszont továbbra is mindenfajta kiszivárogtatás a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokról vagy a pápajelölt személyéről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

A zarándoklat vége

A múlt szombaton elhunyt II. János Pálban a 20. század kevés igazi humanistájának egyikét, ugyanakkor minden idők egyik legellentmondásosabb pápáját gyászolja a világ. Zarándokok milliói és a világ vezető személyiségei, állam- és kormányfők, vallási vezetők, királyok, diktátorok hajtanak majd főt előtte pénteken Rómában.

MTI Világ

Róma nem tud több zarándokot fogadni

Az olasz főváros, amelyet jóval több mint egymillió hívő árasztott el, már nem tud több zarándokot fogadni - jelentette be szerda este az olasz polgári védelem vezetője.

MTI Világ

Hamarosan megkezdődik a pápa temetése

Elkezdtek özönleni a zarándokok a vatikáni Szent Péter térre a péntek délelőtt tíz órakor kezdődő temetésre. A péntek reggel indult magyar küldöttség is megérkezett már az olasz fővárosba.

Világ

Pápautódlás: a fehér füstre várva

Még fel sem fogta a világ II. János Pál pápa halálhírét, máris megkezdődtek a találgatások a lehetséges utód személyéről. A leggyakrabban Dionigi Tettamanzi milánói érsek nevét emlegetik, de hondurasi és nigériai bíboros is van a legesélyesebbek között. A 117 pápaválasztó bíboros közül elvben bárki, akár a magyar prímás, Erdő Péter is pápa lehet. A konklávé 15 nap múlva ül össze, hogy döntését - első ízben a pápaság történetében - egyszerű többséggel hozza meg. Ha meghozta, a tényt a Sixtusi Kápolnából felszálló fehér füst tudatja majd a világgal.

79 éves korában meghalt Peter Fonda

79 éves korában meghalt Peter Fonda

Benzinkutat tarolt le egy autós az M3-ason – fotók a helyszínről

Benzinkutat tarolt le egy autós az M3-ason – fotók a helyszínről

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Megváltoztathatja az iPhone-ok névadási gyakorlatát az Apple

Megváltoztathatja az iPhone-ok névadási gyakorlatát az Apple

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott

Vezettük a 680 lóerős Porsche SUV-t, ami ráadásul zöld rendszámos

Vezettük a 680 lóerős Porsche SUV-t, ami ráadásul zöld rendszámos