szerző:
MTI/hvg.hu

A római Szent Péter téren három órán át tartott II. János Pál temetési szertartása. A ravatalnál királyok, államfők, miniszterelnökök vallási és világi vezetők, továbbá a téren illetve a Vatikán szűkebb és tágabb környezetében zarándokok milliói tisztelegtek az eltávozott pápa előtt.

Egyházi és világi vezetők
sokasága búcsúzott ell II. János
Páltól a Föld minden sarkából
© AP
Délelőtt 10 órakor II. János Pál ciprusfa koporsóját 12 feketébe öltözött férfi hozta ki a Szent Péter-bazilikából, és helyezte a templom bejárata előtt felállított oltár elé. Eközben a kórus a Requiem aeternam dona eis Domine (Adj néki örök nyugodalmat, Uram) éneklésével vezette be a háromórásra tervezett szertartást.

A koporsóra ráhelyezték az Új Testamentum kinyitott példányát, miközben az oltártól jobbra elhelyezkedő világi méltóságok (államfők, miniszterelnökök, uralkodó házak képviselői) felállva tisztelegtek az elhunyt szentatya emléke előtt.

Az első könyörgést az elhunyt szentatya lelkéért Eduardo Martínez Somalo spanyol bíboros, a Vatikán kamarása mondta. Ezután felhangzott a 12. zsoltár, majd először spanyolul, majd angolul hangzottak el részletek az Újszövetségből.

A gyászmise főcelebránsa, Joseph Ratzinger bíboros, a kardinálisok testületének dékánja ezután homíliájában emlékezett az elhunyt szentatyára. Kiemelte: fájdalom, de egyúttal örömteli remény és mély hála tölti el a szíveket II. János Pál iránt. A fiatal lengyel férfi a 40-es években egy vegyi üzemben dolgozott, amikor a nácizmus árnyéka vetődött hazájára. Meghallva az Úr hívó szavát, Karol Wojtyla titokban belépett a papi szemináriumba, hogy Isten szolgálatának szentelje életét.

Egymillióan a téren (Oldaltörés)

A nyilvános temetési szertartás
végeztével a pápa koporsóját
bevitték a Szent Péter-
bazilikába, hogy a grottában
végső nyughelyére tegyék.
© AP
A Szent Péter téren több mint egymillió zarándok, az egyenes tv-közvetítés révén a világon több milliárd ember követi figyelemmel a szentatya temetési szertartását.

A gyászoló politikusok között foglalt helyet - többek között, George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit kormányfő, Gerhard Schröder német kancellár, I. János Károly spanyol király, Jacques Chirac francia elnök, Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök.

Az Úr imájának (Miatyánk) elimádkozása után tömeges áldoztatásra került sor, amelynek során több száz zarándok vette magához a szent ostyát különböző bíborosok kezéből. Az ezt követő végső búcsúztatás alatt előbb a római katolikus méltóságok, majd az unitus (azaz Rómával szövetségben álló) keleti keresztény egyházak legfőbb méltóságai vettek búcsút I. János Páltól. Liturgiájuk és zsoltárjaik görög nyelven hangzottak el.

Érdekes közjáték gyanánt a tömeg hat percen át zúgó tapssal tisztelgett a szeretett egyházfő előtt, megakadályozva Ratzinger bíborost a ceremónia folytatásában. A zarándokok ütemes Giovanni Paolo (János Pál) és Santo (szent) skandálással nyomatékosították a számos transzparensen látható kívánságot: Santo subito! - azaz a néhai pápát "azonnal avassák szentté".

Ratzinger ezután latin nyelvű könyörgésében Szűz Mária kegyelmébe ajánlotta II. János Pál lelkét. Ezután szenteltvízzel meghintette, majd tömjénfüsttel beszentelte a ciprusfából készült koporsót. Eközben a Sixtus-kápolna kórusa zsoltárokat énekelt.

II. János Pál végső nyughelyén, a Szent
Péter-bazilika altemplomában imádkoznak
a bíborosok az eltávozott pápáért.
© AP
A 12 feketébe öltözött férfi ismét vállára vette a néhai pápa földi maradványait tartalmazó ciprusfa koporsót , és bevonult vele a Szent Péter-bazilikába. A koporsót - megkülönböztető jeleként annak a hatalmas tiszteletnek, amely II. János Pált övezte - Szent Péter végső nyughelyéhez közel helyezték el. A ceremóniának ez a része már nem volt nyilvános, ide csak a papok és az elhunyt családtagjai nyertek bebocsátást, s ők kisérték  Karol Wojtyla holttestét a végső nyughelyére.

Itt a ciprusfa koporsót egy cink, azt pedig egy tölgyfa koporsóba helyezik. A Vatikáni szóvivő tájékoztatása szerint II. János Pál nyughelye hétfőtől lesz látogatható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Előkonklávé a pápaválasztó bíborosoknak

II. János Pál pápa pénteki temetése és az április 18-ra kitűzött pápaválasztó konklávé között a bíborosok számára úgynevezett "előkonklávé" nyílik. Ez egyfajta intenzív vita időszaka, amely alatt megrajzolhatják az új pápa ideális portréját.

MTI Világ

Hamarosan megkezdődik a pápa temetése

Elkezdtek özönleni a zarándokok a vatikáni Szent Péter térre a péntek délelőtt tíz órakor kezdődő temetésre. A péntek reggel indult magyar küldöttség is megérkezett már az olasz fővárosba.

MTI Világ

II. János Pál pápa végrendelete

A Vatikán csütörtökön délután nyilvánosságra hozta a néhai katolikus egyházfő, a szombaton elhunyt II. János Pál végrendeletét lengyel és olasz nyelven egyaránt. Az alábbiakban a Vatikáni Rádió német fordítása alapjánközlünk részleteket.

MTI Világ

Napfogyatkozás lesz a pápa temetése napján

Napfogyatkozás lesz pénteken, II. János Pápa temetésének napján, s ez tápot ad a jelenséggel kapcsolatban sokakban élő babonás hitnek, bár ezt a Csendes-óceán dél-nyugati térsége felett és Dél-Amerikában látható napfogyatkozást a csillagászok már jó ideje előre jelezték.

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Jön a választás, fákat ültet a József nádor téren az V. kerületi polgármester

Jön a választás, fákat ültet a József nádor téren az V. kerületi polgármester

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

"Európa nyilvános vécéje" – Magyarország betiltja a szlovén szennyvíziszap importját

"Európa nyilvános vécéje" – Magyarország betiltja a szlovén szennyvíziszap importját

Kertész Ákosról szóló portréfilmet mutatnak be a 17. Spinoza Zsidó Fesztiválon

Kertész Ákosról szóló portréfilmet mutatnak be a 17. Spinoza Zsidó Fesztiválon