szerző:
MTI

Mintegy húsz bíborost emlegetnek a pápaválasztás esélyeseként, a minap elhunyt II. János Pál lehetséges utódaként. Sokan feltételezik, hogy a lengyel pápa uralkodása után az olasz pápaválasztó bíborosok olasz pápát szeretnének.

"Nincs egyértelmű esélyes, és nincsenek jól kivehető szövetségek (a pápaválasztó bíborosok körében)" - mondta Karl Lehmann német bíboros a mainzi Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában.

Sokan feltételezik, hogy a lengyel pápa uralkodása után az olasz pápaválasztó bíborosok olasz pápát szeretnének, s mivel az olaszok vannak legtöbben a bíborosi kollégiumban, nekik lesz a legnagyobb szavuk az új egyházfő megválasztásában.

Ilyen esetben Dionigi Tettamanzi milánói érsek lehet a legfőbb esélyes, hiszen őt a katolikus egyház megreformálásának hívei és a mérsékelt konzervatívok egyaránt becsben tartják mind

Olaszországban, mind pedig külföldön. Az olasz esélyesek között emlegetik Angelo Scola 63 éves velencei bíborost is, aki közel áll az Opus Dei befolyásos katolikus mozgalomhoz.

Angelo Sodano volt államtitkár (vatikáni miniszterelnök) a konzervatív szárny képviseletében szintén pályázik a posztra, s ebben jelentős támogatásra számíthat a nagyobbrészt konzervatív dél-amerikai bíborosok körében. Csakhogy sok bíboros nem kedveli; számos ellenséget szerzett magának II. János Pál hosszú uralkodása alatt. Sokak szerint amúgy sem alkalmas az egyházfő tisztségére, mivel több benne a politikus, mint a szellemi, lelki vezető.

A "reformerek" élharcosának tartott jezsuita Carlo Maria Martinit is sokan alkalmasnak tartják a pápai méltóságra de - Vatikánban dolgozó olaszok szerint - túl sok az ellensége a bíborosok között ahhoz, hogy remélhesse megválasztását. Egyikük Camillo Ruini, az olasz katolikus egyház feje. E nagyon konzervatívnak tartott olasz főpap roppant befolyásos a bíborosok körében, nagy szava lehet a pápa személyének kiválasztásában.

A bíborosi kollégium doyenje, a német Joseph Ratzinger már harmadszor vesz részt pápaválasztó konklávén. A legutóbbin (1978-ban) is nagy szerepet játszott, s most még inkább "pápacsináló" lehet. Őt is sokan tartják alkalmasnak az egyházfő posztjára, mégis úgy vélekednek róla a megfigyelők, hogy csekélyek az esélyei a szavazatok kétharmadának begyűjtésére.

Kompromisszumos megoldás (Oldaltörés)

Christoph Schönborn 60 éves bécsi érsek fő esélyét abban látják megfigyelők, hogy kompromisszumos megoldás lehet a konzervatívok és a reformerek között. Viszonylagos "fiatalsága" azonban inkább hátrányára válhat, mint előnyére, mert II. János Pál hosszú, 26 éves uralkodása után most feltehetőleg túlsúlyban vannak azok a bíborosok, akik rövidebb pápaságot kívánnak.

Nagy reményeket fűznek az április 18-án kezdődő pápaválasztó bíborosi konklávéhoz Latin-Amerikában. Úgy érzik, jók az esélyeik a pápai trón megszerzésére, elvégre a kontinens összesen 21 bíborossal van jelen a pápaválasztók testületében. A latin-amerikai remények ellen szól azonban, hogy az ottani katolikusok nagyon megosztottak, náluk élesebb a választóvonal a konzervatívok és a reformerek között, mint bárhol másutt.

A "reformerként" számon tartott hondurasi szaléziánus, Oscar Andres Rodríguez Maradiaga mellett szól, hogy sok mindenhez ért: vallásfilozófus és matematikus, zeneszerző és zongoraművész, ráadásul öt nyelven beszél. Javára válhat az is, hogy a bíborosok közül ő ért a legjobban ahhoz, miként lehet kiaknázni a médiában rejlő lehetőségeket. A latin-amerikai reformerek további nem hivatalos jelöltjeinek, az argentin Jorge Mario Bergoliónak és a brazil Claudio Hummesnek elhanyagolhatóan kicsi az esélye.

A latin-amerikai konzervatívok tábora főként a kolumbiai Dario Castrillon Hoyos bíborosba veti reményét, de mások is szóba jöhetnek, köztük a szintén kolumbiai Alfonso Lopez Trujillo és a chilei Jorge Arturo Medina. Egyes megfigyelők Jaime Lucas Ortega y Alamino kubai bíborosnak is adnak némi esélyt.

Afrikának is megvannak a pápai trónra alkalmas emberei, de a vatikáni viszonyokat jól ismerő elemzők egyiküket sem tartják esélyesnek. A nigériai Francis Arinze bíboros szerint a katolikus egyház még nem áll készen arra, hogy fekete bőrű pápát válasszon. Vatikáni elemzők az ázsiai jelöltek, köztük Ivan Dias bombayi bíboros esélyeit is csekélynek látják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Hamarosan megkezdődik a pápa temetése

Elkezdtek özönleni a zarándokok a vatikáni Szent Péter térre a péntek délelőtt tíz órakor kezdődő temetésre. A péntek reggel indult magyar küldöttség is megérkezett már az olasz fővárosba.

MTI Világ

II. János Pál pápa végrendelete

A Vatikán csütörtökön délután nyilvánosságra hozta a néhai katolikus egyházfő, a szombaton elhunyt II. János Pál végrendeletét lengyel és olasz nyelven egyaránt. Az alábbiakban a Vatikáni Rádió német fordítása alapjánközlünk részleteket.

MTI Világ

Napfogyatkozás lesz a pápa temetése napján

Napfogyatkozás lesz pénteken, II. János Pápa temetésének napján, s ez tápot ad a jelenséggel kapcsolatban sokakban élő babonás hitnek, bár ezt a Csendes-óceán dél-nyugati térsége felett és Dél-Amerikában látható napfogyatkozást a csillagászok már jó ideje előre jelezték.

MTI Világ

Előkonklávé a pápaválasztó bíborosoknak

II. János Pál pápa pénteki temetése és az április 18-ra kitűzött pápaválasztó konklávé között a bíborosok számára úgynevezett "előkonklávé" nyílik. Ez egyfajta intenzív vita időszaka, amely alatt megrajzolhatják az új pápa ideális portréját.

MTI Világ

A kínai sajtó hallgatott a pápa temetéséről

Egyetlen cikket és fényképet sem közölt a hivatalos kínai sajtó szombaton a pápa előző napi vatikáni temetéséről: a hallgatást csak a gyászszertartáson részt vevő tajvani elnök elítélése törte meg.

A Duna Plazában is bezár egy CBA

A Duna Plazában is bezár egy CBA

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Ellenzéki polgármesterjelölt lett az apa, akinek a fiát egy hitleres paródiavideó miatt hurcolták meg

Ellenzéki polgármesterjelölt lett az apa, akinek a fiát egy hitleres paródiavideó miatt hurcolták meg

Czeglédy Csaba leadta a képviselőjelölti ajánlásokat

Czeglédy Csaba leadta a képviselőjelölti ajánlásokat

Félbeszakadt a Savaria Karnevál a vihar miatt

Félbeszakadt a Savaria Karnevál a vihar miatt

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache