szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és legfontosabb szövetségesei úgy döntöttek, hogy a Világbank elnöki tisztségéből leköszönő James Wolfensohnt a palesztin politikai és gazdasági reformok támogatását segítő különmegbízottá nevezik ki.

A döntéshozókhoz közelálló diplomáciai források szerint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a közel-keleti békeerőfeszítésekben közvetítő Egyesült Államok, Európai Unió, Oroszország és az ENSZ alkotta "négyek" nevében rövidesen hivatalosan is bejelenti a kinevezést. Wolfensohn feladatai közé nem csak az Izrael és a palesztinok közötti együttműködés összehangolása tartozik majd, hanem a gázai övezet gazdasági újjáépítését szolgáló gazdasági segítség
kérdéseinek felügyelete is - mondta az egyik, név nélkül nyilatkozó forrás.

Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin minisztere máris üdvözölte Wolfensohn kinevezését, többek között azt hangsúlyozva, hogy Wolfensohn a Világbank vezetőjeként segítséget nyújtott a palesztinoknak. Wolfensohn világbanki elnöki megbízatása május 31-én jár le. A
hagyományosan amerikai állampolgár által betöltött tisztségre az Egyesült Államok James Wolfowitzot, a védelmi miniszter helyettesét jelölte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sokkot és egyetértést váltott ki Wolfowitz világbanki jelölése

Eltérően ítélték meg a csütörtöki amerikai lapok azt, hogy Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettest jelölte George Bush elnök előző nap a Világbank élére. A The New York Times például a miniszterhelyettes iraki háborúval kapcsolatos baklövéseire emlékeztet, míg a The Washington Post kiállt a jelölt mellett.

MTI Világ

A Világbankot is célba vették a terroristák

Vádat emeltek az Egyesült Államokban három férfi ellen azzal a gyanúval, hogy az illetők terrortámadásokat terveztek amerikai és nemzetközi pénzintézetek ellen - közölték kedden Ray Kelly, a New York-i rendőrség parancsnoka.

MTI Világ

Világbank: az európaiaknak nem kell Wolfowitz

A Világbank igazgatótanácsának európai tagjai külön, az igazgatótanácson kívül is meg akarják hallgatni Paul Wolfowitzot, az Egyesült Államok jelöltjét a Világbank elnöki tisztére, ezzel is kifejezve ellenkezésüket és aggodalmaikat.

Hirschler Richárd Gazdaság

Wolfowitz a Világbankban

Az európai sajtó és a politikusok egy része heves támadásokkal reagált Bush amerikai elnök döntésére, hogy Paul Wolfowitzot jelölik a Világbank júniusban megüresedő elnöki székébe. Mások viszont rámutatnak, Wolfowitz kvalitásai, vezetői képessége kíváltképp alkalmassá teszik e 10 ezer főt számláló, az utóbbi időben helyét kereső intézmény megújítására.

hvg.hu Világ

A Világbank igazgatósága jóváhagyta Wolfowitz elnöki jelölését

A Világbank igazgatósága jóváhagyta Paul D. Wolfowitz jelölését az intézmény elnöki posztjára. A döntés hírére Wolfowitz úgy reagált, hogy szerencsére tudja, mennyi segítséget kaphat a Világbank küldetése iránt mélyen elkötelezett emberektől. Továbbá – mivel mind a 24 igazgatósági taggal személyes megbeszéléseket folytatott – már szembesült vele, hogy milyen sok területen vannak tennivalói a Világbanknak.

Titkolja az Agrárminisztérium a Rogán Barbara családjához köthető milliárdos pályázat részleteit

Titkolja az Agrárminisztérium a Rogán Barbara családjához köthető milliárdos pályázat részleteit

Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát

Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot