szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A radikális palesztin mozgalom úgy véli, azért maradhatnak el a palesztin törvényhozási választások, mert a Fatah vezetői attól tartanak, hogy a radikális mozgalom aratna győzelmet.

Mahmúd Abbász palesztin elnök mozgalma, a Fatah egyes képviselői pénteken jelezték, hogy a július 17-re tervezett választásokat eljárástechnikai problémák miatt elhalaszthatják. Megfigyelők - és a Hamász gyanúja - szerint azonban a valódi ok, hogy Abbász és a Fatah attól tart, a Hamász nyeri a választásokat. A jelenlegi palesztin parlamentben még a Fatah birtokolja a 88 képviselői hely háromnegyedét.

Abbász cáfolta, hogy kormánya a választások elhalasztását tervezné, de Nabil Saat palesztin tájékoztatási miniszter szerint problémákat okozhat az, hogy a választások időpontja közel esik a július második felére tervezett izraeli kivonuláshoz a Gáza övezetből és Ciszjordánia négy zsidó településéről. A palesztin fél attól tart, hogy Izrael megnehezítheti a választási kampányt, és korlátozhatja a mozgásszabadságot - mondta Saat, hozzátéve, hogy ezeket a megfontolásokat meg fogják vitatni a Hamásszal és minden más érintettel.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője szombaton azt mondta, hogy a választások elhalasztása ellentétben állna szervezetének a palesztin vezetéssel kötött megállapodásával, és a végét jelentené az Izraellel szemben meghirdetett tűzszünetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Felkeléssel fenyeget a Hamász

Több mint tízezer palesztin tüntetett szombaton a ciszjordániai Rámalláhban és két gázai övezeti helyszínen, harmadik palesztin felkeléssel fenyegetve arra az esetre, ha az Izrael gázai kivonulását kisiklatni akaró zsidó szélsőségesek behatolnának a muzulmánok által szent helynek tartott jeruzsálemi Mecsetek terére.

MTI Világ

A Hamász elutasítja a fegyverszünetet

Elvetette vasárnap a tűzszünetet Izraellel és megismételte korábbi célját, hogy megsemmisítse a zsidó államot a Hamász szélsőséges palesztin szervezet, elutasítva egyik csoportja vezetőjének békülékenynek tűnő korábbi kijelentését.

Hét nap

A HAMÁSZ SIKERE

A képviselői mandátumok kétharmadát szerezte meg a Hamász iszlámista szervezet a Gázai övezetben múlt csütörtökön...

MTI Világ

Izrael haladékot ad Abbásznak

Az izraeli kormány haladékot ad Mahmúd Abbász új palesztin elnöknek ahhoz, hogy támadást indítson a palesztin "terroristacsoportok" ellen - közölte Jeruzsálemben a kormány egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú illetékese.

MTI Világ

Óriási győzelmet aratott a Hamász a gázai választásokon

Elsöprő győzelmet aratott a Hamász radikális iszlám mozgalom a Gázai övezetben rendezett helyhatósági választáson - közölték palesztin választási források. A tíz választási körzet 118 önkormányzati képviselői helyéből a Hamász 77 mandátumot szerzett.

MTI Világ

A Hezbollah likvidálná Mahmúd Abbász palesztin elnököt?

Mahmúd Abbász palesztin elnök életére törhet az Irán által támogatott libanoni Hezbollah fegyveres csoport, ha az államfő folytatja az izraeli-palesztin megbékélést célzó politikáját - írta a The Sunday Telegraph palesztin biztonsági forrásokra hivatkozva.

MTI Világ

Bemutatta új kormányát Mahmúd Abbász

A palesztin elnök előzőleg nagy nehezen meggyőzte az általa vezetett Fatah mozgalom törvényhozóit, hogy támogassák a mindössze négy új tagot magába foglaló kabinetet.

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

A koronavírushoz hasonlított egy ázsiai együttest, nem győzött utána bocsánatot kérni

A koronavírushoz hasonlított egy ázsiai együttest, nem győzött utána bocsánatot kérni