szerző:
MTI

Az új pápa szeretetteljes üdvözletét és áldását küldi a magyar népnek Erdő Péter prímás, bíboros szerint, aki a konklávé befejezése után, a Szent Márta házban tartott közös bíborosi vacsorát követően beszélt erről.

Megválasztották az új pápát. Tekintse meg
képgalériánkat!
© AP
Az újabb európai - német - pápára esett választás kapcsán Erdő Péter azt hangoztatta, hogy a bíborosi testületnek egy karizmatikus embert sikerült megválasztania, aki a kornak az egyik legnagyobb teológusa. Eddigi munkásságával is bizonyította azt, hogy tud az emberek nyelvén beszélni, egyszerre birtokolja a katolikus hit legmélyebb ismeretét, másfelől pedig kész a dialógusra, arra, hogy a világ felé is szeretettel tudja ezt továbbadni - mondta.

Az elhunyt pápa örökségének folytatása, illetve a névválasztás kapcsán - XVI. Benedekként lépett a pápai trónra Joseph Ratzinger - a magyar prímás utalt arra, hogy II. János Pál öröksége, éppúgy mint a II. vatikáni zsinat, kitörölhetetlen része a katolikus egyház történelmének.

A XVI. Benedek név azonban gazdag jelentésekben. S a pápa elárulta azt is, hogy miért választotta ezt a nevet: először is XV. Benedek, az első világháború végének pápájára utalva, aki a kiengesztelődés és a béke érdekében sokat fáradozott, s aki rövid pápai uralkodása alatt is igyekezett sok jót tenni. A Benedek név Szent Benedekre, Európa védőszentjére utal, aki példakép és jelkép mindenki számára, s aki azt mondta a regulájában, hogy "Jézus Krisztusnak semmit elébe ne tégy".

Erdő megítélése szerint ezek azok a gondolatok, amelyek a német pápát arra indították, hogy a Benedek nevet válassza. - S természetesen a Benedek név nagyon szép, hiszen azt jelenti, hogy áldott. S a Szent Péter téren, amikor e nevet kihirdették, már ütemesen is kiabálták a fiatalok, hogy "benedetto, benedetto!" (áldott). Vagyis látszik, hogy a hívők megtalálták a hangulatát ennek a névválasztásnak - mondta.

Az új pápát konzervatív felfogásúnak minősítő sajtóértékelések kapcsán a magyar főpap úgy foglalt állást, hogy "ez a paradigma - konzervatív vagy progresszív - az egyházra nem érvényes". Sokkal inkább azt lehetne mondani, hogy II. János Pál pápa időszakában az egyház hivatalos tanítása nagymértékben az ő fáradozásainak is az eredménye. Erdő Péter megítélése szerint az új pápa személyével a legnagyobb mértékben szavatolva van az a folyamatosság, amely egyszerre jelentette a II. vatikáni zsinat tanításához való hűséget és annak a kibontását, továbbá a párbeszédet a mai világgal.

Erdő Péter nem kívánta kommentálni az olasz sajtóban megjelent találgatásokat, azt, hogy a magyar bíboros is Ratzinger egyik támogatójának számított. Leszögezte: a konklávé titka, hogy ki kit támogatott.

A magyar egyház és az új pápa viszonya kapcsán a prímás azt hangoztatta, hogy "a Szentatya nagyon jól ismeri Közép-Európát, s azt üzente a magyaroknak, most, amikor az első személyes találkozónk volt - már a pápai hivatalának elfoglalása után -, hogy szeretettel üdvözli és áldását küldi az egész magyar népnek".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Ratzinger bíboros "az agresszív világias gondolkodást" bírálja

A nyugati világ és a gazdaság "kirekeszti Istent napjainkból" - állítja Joseph Ratzinger bíboros, a Vatikán hittani kongregációjának vezetője,aki szerint az egyneműek házasságának engedélyezése a "hanyatlás jele" volna. A bíboros a római La Repubblica napilapnak fejtette ki nézeteit.

Világ

Joseph Ratzinger, alias XVI. Benedek

Az 1927. április 16-án az Inn partján, a bajorországi Marktlban született Joseph Ratzinger – mostantól XVI. Benedek – személyében a bíbornokok, ahogyan azt a sajtó már jó előre megtippelte, átmeneti pápát választottak, s ez akkor is így lenne, ha a szentlélek akaratából az új pápa 120 évig élne.

MTI/hvg.hu Világ

Joseph Ratzinger az új pápa

A 78 éves német Joseph Ratzingert választották meg a katolikus egyház 265-ik pápájának. II. János Pál utódja a XVI. Benedek nevet választotta. Az új pápát eddig erősen konzervatív nézeteiről ismerték a katolikus világban.

hvg.hu Világ

Ratzinger és Martini a legfőbb esélyesek a pápaválasztáson

A korábbi milánói érsek lehet Joseph Ratzinger bíboros egyetlen vetélytársa, amikor jövő hét hétfőn összeül a pápaválasztó konklávé. Előfordulhat, hogy egyikük sem szerzi meg a szükséges mennyiségű szavazatot, ebben az esetben újabb jelölteket állíthatnak a konklávé tagjai.

MTI Világ

Ratzinger a Hitlerjugend tagja volt

A Hitlerjugend tagja volt a pápai trón egyik lehetséges várományosa, Joseph Ratzinger bíboros, arra azonban nincsenek adatok, hogy atrocitásokban részt vett volna, sőt Magyarországon dezertált a német hadseregből – írta a The Sunday Times.

Ákos mást is megkeresett az I. kerületi borozó-ügyben, de valami bűzlött a papírok körül

Ákos mást is megkeresett az I. kerületi borozó-ügyben, de valami bűzlött a papírok körül

Itt a vége: kiszáradt a Viktória-vízesés

Itt a vége: kiszáradt a Viktória-vízesés

Nagyot bakiztak a fizetésekkel Orbánék, Áder a kezükre játszhatott

Nagyot bakiztak a fizetésekkel Orbánék, Áder a kezükre játszhatott

Zugszállodája van egy fideszes képviselőnek

Zugszállodája van egy fideszes képviselőnek

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Nem lehet többé 1 forintért parkolni a Budai Várban

Nem lehet többé 1 forintért parkolni a Budai Várban