szerző:
MTI

Brit tudósok 40 ezer évesre becsült emberi lábnyomokat találtak Mexikóban, ami alkalmasint azt jelenti, hogy az amerikai földrész sokkal korábban lakott volt, mint azt eddig feltételezték.

A lábnyomokra a Cerro Toluquilla megkövesedett vulkáni hamujában bukkantak rá Mexikóvárostól délkeletre, Puebla közelében - közölte kedden Silvia Gonzales, a liverpooli és Matthew Bennett, a bournemouthi egyetem munkatársa.

A tudósok többsége úgy tartja, hogy az első emberek a 13 és fél ezer évvel ezelőtti utolsó jégkorszak után jelentek meg Amerikában. Az általuk vallott elmélet szerint ezek az emberek az Ázsia és Alaszka között akkor még meglévő földsávon mentek át Amerikába, és gyorsan elszaporodtak az új kontinensen. Az elméletet azzal támasztják alá, hogy a földből kiásott kőtárgyak egyike sem régebbi 13 és fél ezer évesnél.

Gonzales szerint ez az elmélet immár nem tartható. Az amerikai kontinens őslakóinak előfutárai ugyanis feltehetőleg nem szárazföldön, hanem a tengeren átkelve jutottak el új hazájukba. Az a legvalószínűbb, hogy több betelepülési hullám volt, úgyhogy különböző időpontokban különféle embercsoportok érkeztek Amerikába.

A fosszilis lábnyomokat Gonzales szerint egy valamikori krátertó partján lévő, felhagyott kőbányában találták, és azért maradtak épen, mert időközben a víz szintje megemelkedett, és talaj cement keménységűvé vált. A vízszint aztán megint csökkent, és a nyomok újból előbukkanhattak, amikor a kőfejtők ismét munkához láttak, és lehordták a legfelső hamuréteget - fejtegette a kutató. A lábnyomok pontos korát hamarosan nemzetközi tudóscsoport igyekszik majd meghatározni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Újabb cápatámadás volt Floridában

Három napon belül másodszor támadt cápa emberre hétfőn a Mexikói-öbölben, Florida állam északnyugati partja mentén; az áldozatot, egy 16 éves fiút kórházba szállították, és egyik lábát amputálták.

MTI Világ

Diana legújabb régi szeretője

Diana hercegnő a néhai amerikai elnök, John F. Kennedy fiának, az ifjabb JFK-nek a szeretője volt, és arról álmodozott, hogy egy nap Amerika First Lady-je lesz.

MTI Világ

Huszti Szabolcs Figo gálameccsén játszhat

Óriási megtiszteltetés érte Huszti Szabolcsot, az FTC fiatal, válogatott focistáját. A magyar labdarúgót Luis Figo meghívta az alapítványa által szervezett szombati gálamérkőzésre.

MTI Világ

Műkincsrablás Törökországban

Műtárgyakat raboltak el a minap az isztambuli Topkapi múzeumból - közölték csütörtökön az egykori szeráj biztonságáért felelős illetékesek.

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal