szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentős változások várhatók a világ népességének korösszetételében: 2050-re a 64 évesnél idősebb emberek aránya a jelenlegi hétről tizenhat százalék fölé emelkedik - jelezte a német Szövetségi Statisztikai hivatal.

Ezzel párhuzamosan a 15 éven aluliak aránya, amely 2000-ben még 30 százalék volt, 2050-ben már csak 20 százalékot tesz majd ki. A jelenség oka a születésszám csökkenésében és abban keresendő, hogy - beleértve a fejlődő országokat is - növekszik majd a várható élettartam.

A számokat, amelyek ENSZ-becsléseken alapulnak, a hétfői világnépességi nap alkalmából hozta nyilvánosságra a német statisztikai hivatal.

A korösszetételben bekövetkező eltolódások egyebek között azt jelentik, hogy 2050-ben száz aktív korú (15-64 éves) emberre huszonöt 65 vagy annál idősebb jut majd. Ez az érték jelenleg tizenegy.

A világ népessége a német becslés szerint kilencmilliárd lesz (idén 6,5 milliárd), és a fejlődő országokban 45 év múlva várhatóan 1,1 milliárdot tesz majd ki a 65 éves vagy annál idősebb emberek száma, vagyis sokkal magasabb lesz, mint az iparilag fejlett országokban ilyen korúaké (320 millió).

A világ népességének úgynevezett medián életkora, amely a lakosságot egy fiatalabb és egy öregebb "félre" osztja, a 2000-ben számolt 27 évről 2050-ben csaknem 38 évre, sőt Európában 47 évre emelkedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Test és lélek

Öregít a stressz

Felgyorsítja a szervezet biológiai öregedésének folyamatát a nagy dózisú stressz - állapították meg amerikai tudósok súlyos lelki terhelésnek kitett nők immunsejtjeinek viselkedése alapján.

Itthon

Európa öregedésének kínjai

Képes lesz-e alkalmazkodni az elöregedő európai, ezen belül magyar társadalom a változó szociális kihívásokhoz? Egyelőre csak a kérdések biztosak, a válaszok még nem. Bár kutatók állítják, nem kórság, hanem korállapot a demográfiai öregedés, a kormányok nehezen szánják rá magukat a változtatásokra.

MTI Tech

Rohamos tempóban öregszik a Föld

Michael Succow greifswaldi ökológiaprofesszor szerint a Föld már régen nem a természetes, hanem rohamos tempóban öregszik.

Karrier

Nekik való technológiákat követelnek az öregek

A számítástechnika kisegítő lehetőségei, amelyek korábban szinte csak a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban kerültek elő, az emberek egy jóval nagyobb csoportja számára is hasznosak lehetnek. Ez derült ki a Forrester Data nevű amerikai piackutató cég által nemrégiben elvégzett vizsgálatból.

Parkolási pályára állt a kínai Mars-szonda, előkészíti a májusi landolást

Parkolási pályára állt a kínai Mars-szonda, előkészíti a májusi landolást

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet