szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két és fél év kényszerszünet után ismét űrsikló emelkedik a világűrbe szerdán, közép-európai idő szerint este 10 óra előtt néhány perccel.

© AP
A Discovery amerikai űrrepülőgép úti célja a Nemzetközi Űrállomás, hogy bőséges utánpótlást jutasson el a bázison dolgozó két űrhajósnak, és elszállítsa a két és fél esztendő alatt felgyülemlett szemetet és haszontalan holmit, amit az orosz Progressz teherűrhajók - kis raktározási kapacitásuk miatt - nem tudtak megoldani.

A fő cél, hogy kipróbálják azokat a repülésbiztonsági intézkedéseket, amelyeket az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hozott okulva a Columbia 2003. február elsejei katasztrófájából. A Columbia - miután legénysége sikeresen teljesítette tudományos feladatát - a visszatéréskor belépve a Föld sűrű légkörébe felrobbant, a hét asztronauta életét vesztette.

Mint az utólagos vizsgálat kiderítette a robbanás oka az volt, hogy az indításkor az űrrepülőgép hatalmas üzemanyagtartályáról - amely magánál a hajónál magasabb - a szigetelőhab egy része levált és megsértette a Columbia hővédő pajzsát. Akkor ennek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, ám a visszatéréskor a korábban lehullott szigetelőhab ütötte résen keresztül forró levegő áramlott az űrrepülőgép belsejébe, aminek következtében a Columbia felrobbant és darabokra szakadt.

Ezt követően repülési tilalmat vetettek ki a megmaradt három űrsiklóra a Discoveryre, az Atlantisra és Endeavourra. Túl a hét űrhajós tragikus halálán, számos gond jelentkezett: fel kellett például függeszteni a Nemzetközi Űrállomás építését, hiszen az ehhez szükséges nehéz szerkezeti elemek kizárólag az űrsiklók rakterében férnek el. A Föld körül mintegy 350 kilométerre keringő bázis állandó legénységét háromról két főre kellett csökkenteni.

A NASA szakemberei és mérnökei áttervezték a Columbia katasztrófájáért felelős üzemanyagtartályt. A most induló héttagú legénységnek, miután megérkeznek, alaposan át kell vizsgálniuk a Discoveryt. Még a kikötés előtt például a misszió női parancsnoka, Eileen Collins 180 méterre az űrállomástól, hajójával egyfajta bukfencmanővert hajt végre. Ezután az űrsikló hasát mutatva elrepül az űrállomás fölött, miközben a bázison tartózkodó orosz és amerikai űrhajós a Zvezda nevű orosz modulból fényképezi a Discoverynek azt a részét, amely az űrrepülőgép kabinjából nem látható. Így meg lehet majd állapítani, hogy az indításkor megsérült-e vagy nem a Discovery hővédő burkolata. Mindössze 90 másodpercük lesz arra, hogy részletesen lefotózzák az űrsiklót az orrától a tatjáig.

Az ott tartózkodásuk idején az asztronauták többször is kilépnek a nyílt világűrbe, hogy tüzetesen megvizsgálják a Discoveryt. Ha olyan sérülést észlelnek, amely veszélyes lehet a visszatéréskor, inkább maradnak és bevárják a készenlétben lévő Atlantist.

A visszaszámlálást vasárnap reggel megkezdték, és ha az időjárás is engedi, szerdán a NASA felújítja űrsikló-programját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kilövőállásban a Discovery űrsikló

A Columbia 2003-as katasztrófája óta először az idén indít űrmissziót az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA szakemberei körültekintően ellenőrzik az űrsiklót a kilövés előtt.

Tech

Felújítja űrsiklóprogramját a NASA

Három hónap múlva felújítja űrsikló-programját az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Május 12-én – hacsak valami nem jön közbe – a Return to Flight (Visszatérés a Repüléshez) elnevezésű misszióval indul újra a program, s elstartol a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a Discovery űrrepülőgép.

hvg.hu Tech

Amerika a Holdra és a Marsra készül, az új űrsikló pedig késik

A NASA felgyorsítja egy új, ember szállítására is alkalmas űrhajó fejlesztési munkálatait, amely a fő űrszállítóeszköz lesz azután, hogy nyugdíjba küldik a jelenleg szolgálatban lévő űrsikló flottát. A politikusok közben az amerikai űrdominancia elvesztése miatt aggódnak.

Világ

Űrsikló helyett orosz Szojuz indult a Nemzetközi Űrállomásra

Orosz-amerikai űrpárossal a fedélzetén startolt szombat reggel a Szojuz TM-2 jelzésű űrhajó a kazahsztáni űrrepülőtérről. Ezzel új, kényszerűen módosított fejezet kezdődött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) történetében: ezúttal nem amerikai űrsiklóval a floridai Cape Carnaveralról, hanem egy orosz Szojuzzal a kazahsztáni Bajkonurról indult a váltó legénység, hogy hónapokra átvegye a szolgálatot.

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás