szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Föld demográfiai folyamatai, illetve azok értelmezései nem várt irányba haladnak: miközben az elmúlt évtizedekben a szakértők a túlnépesedés veszélyével riogattak, egyes demográfusok ma már ennek ellenkezőjétől, az elnéptelenedéstől tartanak - írja a belga sajtó, beszámolva egy, a népesedéssel foglalkozó nemzetközi konferencia eredményeiről.

A lakosságszám alakulása az elmúlt évszázadokban kettős folyamat eredménye volt: a várható élettartam folyamatos kitolódása elvileg növelte a lakosságszámot, ám ezzel párhuzamosan a fejlett országokban csökkent a születésszám, s ma már Európában egy nőre átlagosan csak 1,4 szülés jut, miközben a népesség egyszerű szinten tartásához is 2,1-es arány kellene.

Hogy Európa népessége az elmúlt évtizedekben mégis növekedett (1980 és 2004 között 30,2 millió fővel), az jelentős részben a bevándorlásnak volt köszönhető: de a szakértők már most figyelmeztetnek, hogy a népességcsökkenés elkerülésére Európában a jövőben a jelenleginél jóval nagyobb bevándorlási arányokra lesz szükség, s a politikusoknak jó lenne erre mielőbb felkészíteni a közvéleményt.

Európa súlyos demográfiai helyzete eddig is ismert volt - ám a szakértők szerint ezt a folyamatot sokáig messzemenően kompenzálta a világ többi részén, mindenekelőtt a fejlődő világban jelentkező, robbanásszerű népességgyarapodás.

A legújabb adatok azonban azt mutatják, hogy ez a tendencia immár egyes fejlődő országokban is megfordult, hiszen Kelet-Ázsiában a termékenységi arányszám már csak 1,6, Hongkongban pedig egyenesen 0,8-ra csökkent.

Ennek nyomán a demográfusok úgy vélik, hogy 2050-ben a Föld lakossága 9 milliárd körül lesz (korábban ekkorra 15 milliárdot mondtak), és sokan közülük ezt követően a népesség csökkenését jósolják. Egyébként 2003 ebben a folyamatban fordulópont volt: ezen év óta az emberiség több mint fele már olyan országokban él, ahol a termékenységi index nem éri el a 2,1-es, a lakosság újratermelődéséhez szükséges arányt.

A fejlődő világban is megindult születési aránycsökkenést több tényező magyarázza. Először is az a tény, hogy a lakosság mind nagyobb része vidékről a városokba áramlik. (Ez a folyamat az egész világra jellemző, s olyan mértékű, hogy 2007-től az emberiség nagyobbik része már városokban, nem pedig falvakban él majd.)

Márpedig miközben a falusi életformánál fontos, hogy a családokban minél több gyerek legyen, minél többen be tudjanak segíteni a munkába, a városokban, ahol minden pénzbe kerül, a sok gyerek hátrány: nem véletlen, hogy a városlakóknak a világon mindenütt kevesebb gyereke van, mint falusi társaiknak.

Fontos tényező a nők emancipációja is: ma már nagyon sokan használnak közülük fogamzásgátló szereket, élhetnek az abortusz jogával, de a szülések számának csökkenéséhez hozzájárul az iskolázottság növekedése, a házasodás időpontjának kitolódása és a válás joga is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

A népességen belül nő a romák aránya

Magyarország népessége az 1980-as évektől kezdve folyamatosan csökken, ugyanakkor a cigányság aránya emelkedő tendenciát mutat: 2003-ban hat százalékra emelkedett az össznépességhez viszonyítva.

hvg.hu Itthon

Nyolcmillióra csökkenhet a magyar népesség 2050-re

Szélsőségesebb becslések szerint kedvezőtlen esetben akár hatmillióra is lecsökkenhet a magyarországi népesség 2050-re, de a reális számítások szerint biztosan nem leszünk kevesebben nyolcmilliónál - írja a Népszabadság.

MTI Itthon

Lassult januárban a népességfogyás üteme

Az év első hónapjában enyhén emelkedett a születések és jelentősen csökkent a halálozások száma, míg a házasságkötési kedv nem változott, a népességfogyás üteme pedig mérsékeltebb volt, mint 2004 januárjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Itthon

Mérsékeltebb volt a népességfogyás üteme 2004-ben

A múlt év első tizenegy hónapjában a népességfogyás üteme mérsékeltebb volt, mint 2003-ban. Visszaesett a házasságkötések száma, kevesebb gyerek született, de a halálozások száma is elmaradt az egy évvel korábbitól.

MTI Világ

Kína népessége 1,3 milliárdosra duzzadt

A kínai kormány népességpolitikájának köszönhető, hogy az ország lakossága nem négy évvel ezelőtt lett 1,3 milliárdos, hanem hivatalosan helyi idő szerint csütörtök hajnalban, amikor világra jött az 1,3 milliárdodik kínai csecsemő.

Megvan, mennyibe kerül a PlayStation 5, és az is, mikortól lesz kapható

Megvan, mennyibe kerül a PlayStation 5, és az is, mikortól lesz kapható

Nincs rajta ember, saját magát vezeti el Angliából Amerikába a Mayflower hajó 400 évvel későbbi utódja

Nincs rajta ember, saját magát vezeti el Angliából Amerikába a Mayflower hajó 400 évvel későbbi utódja

Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát Iványi Gáboréknál

Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát Iványi Gáboréknál