szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már legalább 84 halálos áldozata van a szudáni fővárosban, Kartúmban kitört zavargásoknak, s mintegy 300-ra rúg a sérültek száma - közölte szerdán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának szóvivője Kartúmban.

Legalább húszan a szerdára virradó éjszakán vesztették életüket. Az éjszakai vérontás arab csoportok bosszúakciója volt a fővárosban élő, fekete bőrű dél-szudáni menekültek ellen. Szemtanúk szerint az éjszakai kijárási tilalom ellenére fegyveres polgári személyek randalíroztak egész éjszaka az utcákon, igyekezve megtorolni azt, ami hétfőn és kedden történt, amikor dél-szudániak öldököltek, bántalmaztak arabokat.

Fekete bőrű dél-szudáni menekültek tömegei tódultak hétfőn az utcákra, megtámadták az arab kinézetű járókelőket, gyújtogattak, törtek-zúztak annak a hírnek hallatán, hogy helikopter-szerencsétlenségben életét vesztette John Garang, Szudán első alelnöke. Garang a kormányellenes dél-szudáni lázadók vezére volt a muzulmán arab többség érdekeit képviselő kartúmi kormány és a keresztény, illetve animista, fekete bőrű déli lakosság fegyveres szervezetének több mint két évtizedig tartó harcában. A januári békeszerződés értelmében Garang Szudán első alelnökévé vált; a múlt hónapban vonult be híveinek tömegével Kartúmba, hogy átvegye a posztját.

Dél-szudániak nagy tömegei élnek Kartúmban. Nagy részük éppen a Szudán déli részén dúló háború elől menekült a fővárosba az utóbbi két évtized folyamán. Sokan közülük nem hisznek a kormány hivatalos közleményének, amely szerint közönséges légi szerencsétlenség okozta vezérük halálát. Feltételezik, hogy a januári békeegyezség és a színleg szívélyessé vált kapcsolat ellenére Omar el-Besir szudáni elnök tétette el láb alól korábbi ellenségét, az ország alelnökévé előlépett volt lázadóvezért.

Kezdetben a főváros központja volt a zavargások színhelye. Miután a nagy erőkkel kivonuló biztonsági alakulatok helyreállították a rendet a centrumban, újult erővel lángolt fel az erőszak Kartúm külvárosaiban. A lakosság egy része gépkocsin menekül a veszélyessé vált fővárosi körzetekből. Olaj volt a tűzre az a szerdán elterjedt híresztelés, hogy megölték Kartúmban a dél-szudáni fegyveres osztagok egyik parancsnokát. Noha nemcsak a szudáni külügyminisztérium, de a Dél-szudáni Védelmi Erők parancsnoksága is tagadta a híresztelést, annak hallatán újabb összecsapások robbantak ki több külvárosi körzetben.

Omar el-Besir szudáni elnök nyugalomra intette szerdán a főváros lakosságát. Bejelentette tv-beszédében, hogy vegyes bizottságot hoznak létre a kormány, illetve a dél-szudániak fő politikai ereje, a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM) megbízottaiból a helikopter-szerencsétlenség körülményeinek kivizsgálására. Salva Kiir tábornok - John Garang utódja a dél-szudáni mozgalom élén - szintén az erőszak beszüntetésére kérte a lakosságot. Azt mondta szerdai sajtóértekezletén, hogy a béke ellenségei igyekeznek hasznot húzni a helyzetből; meg akarják akadályozni a kormányt és az SPLM-et a januári békeegyezség rendelkezéseinek végrehajtásában. A norvég közvetítéssel tető alá hozott békeszerződés értelmében a keresztény és animista Dél megmarad a szudáni állam keretein belül, de nagyfokú önállóságot élvez, és megtarthatja a területén kitermelt olaj felét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Huszonnégy halott a kartúmi zavargásokban

Kartúmban élő dél-szudáni menekültek ezrei gépkocsikat gyújtottak fel, boltokat fosztogattak, arab kinézetű járókelőket vertek meg, és köveket hajigáltak a kivezényelt rendőrökre annak hírére, hogy helikopter-szerencsétlenségben életét vesztette Garang alelnök, aki a januári békeszerződés megkötése előtt a kormányellenes dél-szudáni lázadók vezére volt.

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra