szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elsüllyedt egy orosz katonai mélytengeri kutatóhajó, fedélzetén hét tengerésszel Kamcsatka közelében, a mini-tengeralattjáró belsejében még 24 órára elegendő levegő és elektromos áram van - közölte egy katonai illetékes.

A katonák megkezdték a mentési munkálatokat a Berezovi-öbölben megfeneklett jármű kiemelésre - közölte a nevének elhallgatását kérő illetékes a Ria-Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

A mélytengeri kutatóhajó szerdán süllyedt el, de csak másnap fedezték fel a balesetet.  A fedélzeten mindenki rendelkezik egyéni légzőkészülékkel is. A víz- és étkészlet öt napra elegendő. Más források szerint az orosz csendes-óceáni flotta mini-tengeralattjárója csütörtökön hajtott végre merülést az egyik kamcsatkai öbölben, amikor beleakadt egy ismeretlen tárgyba, és nem tudott többé a felszínre emelkedni. Katonai szakértők szerint a kutatóhajó valószínűleg egy tenger mélyén fekvő kábelbe vagy elsüllyedt halászhajóba akadt bele.

A 13,5 méter hosszú, 5,7 méter magas kutatóhajó térfogata 110 köbméter. A Berezovi-öbölben feneklett meg, mintegy 190 méter mélyen, Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól 70 kilométerre. Mivel a hajó túlságosan mélyen van ahhoz, hogy a tengerészek maguktól a felszínre ússzanak, a haditengerészet kilenc hadihajót vezényelt a szerencsétlenség körzetébe a mentés előkészítésére - közölte az orosz Csendes-óceáni flotta szóvivője.

A szóvivő hozzátette, Oroszország az amerikai haditengerészethez fordult segítségért. Pénteken délelőtt a japán tengerészet négy hajója is elindult a Kamcsatkai-félsziget felé, hogy szükség esetén segítséget nyújtson a jármű legénységének kimentéséhez. A jelek szerint Moszkva tanult a Kurszk  öt évvel ezelőtti tragédiájából. Akkor a robbanás következtében mozgásképtelenné vált tengeralattjáró 118 főnyi legénységét az orosz hatóságok saját erővel akarták kimenteni, ám kísérleteik kudarcba fulladtak. Mire napok múltán hajlandók voltak elfogadni külföldi segítséget, a tengerészeket már csak holtan tudták a felszínre hozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A francia orvosi akadémia hat hónapra növelné a dózisok közti időtartamot a Pfizer és a Moderna vakcináinál

A francia orvosi akadémia hat hónapra növelné a dózisok közti időtartamot a Pfizer és a Moderna vakcináinál

Fülöp herceg temetése képekben

Fülöp herceg temetése képekben

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje