szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán vasárnap megerősítette azon szándékát, hogy mielőbb folytassa uránium-átalakító tevékenységét, amint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei felszerelték az ellenőrző berendezéseket az iszfaháni nukleáris központban.

Az iráni külügyi szóvivő egyúttal megerősítette azt a korábbi teheráni álláspontot, mely szerint elfogadhatatlanok az Európai Unió pénteken átnyújtott javaslatai, amelyek garanciát követelnek Irántól arra, hogy nem gyárt nukleáris fegyvert. Hozzátette ugyanakkor, hogy Irán folytatni kívánja a tárgyalásokat.

Hamid Reza Aszefi szóvivő szerint a NAÜ ellenőrei legkésőbb hétfőn megérkeznek Iránba, és kiegészítő ellenőrző kamerákat szerelnek fel a központban. Ezt követően indítják újra az uránium-átalakító munkafolyamatot.

Az uránium-átalakítás az uránium-dúsítást megelőző fázis, amelynek révén fűtőanyagot nyernek a polgári célú erőműveknek, de katonai célokra is fel lehet azt használni. Az EU-t képviselő három ország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország pénteken egy 34 oldalas javaslat-tervezetet adott át Iránnak, amelyben nukleáris, kereskedelmi és politikai együttműködést ajánlanak Teheránnak cserébe azért, ha lemond az uránium-átalakításról és dúsításról. A szóvivő szerint hétfőre várható erre a hivatalos válasz. A NAÜ igazgató tanácsa kedden tart rendkívüli ülést a három EU-tagállam kérésére, hogy nyomást gyakoroljanak Iránra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

IRÁNI-EURÓPAI HUZAKODÁS

Irán kedden közölte, visszafordíthatatlan a döntése, miszerint folytatják a munkát a közép-iráni Iszfahán melletti...

MTI Világ

Irán folytatja a nukleáris tevékenységet

Az Egyesült Államok maga és európai szövetségesei nevében nemzetközi büntető intézkedéseket helyezett kilátásba Irán ellen, ha az felújítja atomerőművi üzemanyag-előállító tevékenységét.

MTI Világ

Irán húsz atomerőművet akar felépíteni éveken belül

Húsz atomerőművet szándékozik Irán felépíteni a következő években, és ehhez kívánatosnak tartja, hogy képes legyen önerőből előállítani az erőművek üzemeltetéséhez szükséges fűtőanyagot - erősítette meg Kazem Dzsalali, az iráni parlament Moszkvában tárgyaló küldöttségének vezetője.

MTI Világ

Irán hétfő estétől folytatná az uránium-átalakítást

Irán közölte, hogy hétfő este felújítja a nukleáris fűtőanyaggal kapcsolatos tevékenységeket, ha az Európai Unió a Teherán által megjelölt határidőig nem terjeszt elő javaslatokat a diplomáciai zsákutcából való kijutásra.

MTI Világ

Az EU ma benyújtja javaslatait Iránnak

Az Európai Unió nevében tárgyaló Nagy-Britannia, Franciaország és Németország várhatóan ma nyújtja át Iránnak a gazdasági és politikai együttműködésre vonatkozó új javaslatait.

MTI Világ

Irán nem újítja fel az urándúsítást

Irán vasárnap közölte, hogy nem újítja fel az urándúsítást, és folytatja a tárgyalásokat az Európai Unióval, ugyanakkor leszögezte, hogy újrakezdi a korlátozott uránátalakítást, ha az EU vasárnap délutánig nem nyújtja be a tárgyalásokra vonatkozó javaslatait.

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat