szerző:
MTI

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az előzetes repülési tervekhez képest egy nappal később, többszöri halasztás után közép-európai idő szerint kedd délután 14 óra 12 perckor a kaliforniai Edwards légitámaszponton szerencsésen leszállt a Discovery űrrepülőgép, hétfős legénységgel a fedélzetén.

Kozmikus szerelés. A legdrágább
kézimunka
© NASA
A Columbia 2003 februári felrobbanása óta a Discovery volt az első amerikai űrsikló, amelyet eddig soha nem látott szigorú repülésbiztonsági intézkedések közepette útnak indítottak a Nemzetközi Űrállomásra.

A július 26-án kezdődött küldetés fő célja az volt, hogy mintegy tesztrepülés során győződjék meg a földi irányítás és a legénység Eileen Collins női parancsnok vezetésével arról, hogy az űrjármű az indításkor nem szenvedett-e el olyan sérülést, amely veszélyessé tenné a hazatérést. A mostanáig még nem alkalmazott biztonsági eljárások sorába tartozott, hogy a múlt szerdán a világűrben javították meg az űrrepülőgép hővédő burkolatát.

A Discovery amerikai űrrepülőgép Kaliforniában szállt le a Florida térségében uralkodó rossz időjárás miatt. Az eredeti tervek szerint a floridai Cape Canaveral űrrepülőterére kellett volna visszaérkeznie hétfőn az amerikai űrsiklónak, de mivel ott felhős, esős az időjárás, már többször el kellett halasztani a 14 napja az űrben tartózkodó űrjármű visszatérését.

Az amerikai űrhivatal (NASA) magyar idő szerint kora délután adta ki a parancsot a Discovery hétfős személyzetének a leszállásra, a gép pedig megkezdte a leszállási manővereket.

Az amerikai űrhivatalnak két tartalék-leszállóhelye van: az egyik a kaliforniai Edwards légitámaszpont, a másik az Új-Mexikó állambeli White Sands űrrepülőtere. Kedden mindkettőt előkészítették az űrjármű fogadására, mert egyre kevésbé látszott valószínűnek, hogy a közeljövőben felszakadozik a felhőzet a fő leszállóhelyként kijelölt Cape Canaveral-i űrrepülőtér térségében. A kaliforniai Mojave sivatagban fekvő Edwards támaszpontra esett végül a szakemberek választása, mert ott kedvezőbbek az időjárási körülmények, s mert az a támaszpont alkalmasabb űrrepülőgép fogadására, mint az új-mexikói létesítmény.

Az űreszköz előzőleg mintegy 350 kilométeres magasságban keringett bolygónk körül. Az engedély megadásával, Eileen Collins parancsnok másodpilótájával, Jim Kellyvel 3 percre begyújtotta a Discovery két manőverező rakétáját, amelyek az űrjárműt arra a magasságra vezérelték, ahonnan az már be tudott lépni a Föld sűrű légkörébe. Az űrrepülőgép ekkor óránkénti 29 ezer kilométeres sebességgel száguldott, ami elég volt ahhoz, hogy végleg letérjen az orbitális pályáról, és megkezdje szédületes iramú ereszkedését a Föld felé.

Az ezután hátramaradt egy óra volt a legkritikusabb időszak, mert ekkor derülhetett ki, hogy a Discovery hővédőburka kibírja-e a súrlódástól gerjedő hatalmas hőséget. Ezen belül is az a húsz perc volt a idegtépőbb, amikor az űrjármű legérzékenyebb részeit, így például a szárnyéleket 1700 Celsius-fokos forró levegő hevítette fel.

Eközben a Discovery amerikai űrrepülőgép űrhajósai megkezdték személyes felkészülésüket az űrjármű Földre való visszatérésére. Sótablettákat vettek be, és több liter folyadékot fogyasztottak el, hogy helyreállítsák szervezetük sóháztartásának egyensúlyát, amely megbomlik az űrben a mikrogravitáció körülményei között.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bush felhívta a Discovery legénységét

George Bush amerikai elnök telefonon köszönte meg a Discovery űrrepülőgép legénységének hétfőn, hogy kockázatot vállalnak a világűr felfedezése érdekében.

MTI Tech

Sikeresen befejezték a Discovery szerelését

Minden nehézség nélkül befejezte történelmi jelentőségű külső űrszerelési munkáját szerdán a Discovery amerikai űrsikló legénységének két tagja, eddig ugyanis még nem fordult elő az űrhajózás történetében, hogy űrrepülőgép külső burkán javítást végezzenek, amikor az a Föld körül kering.

Tech

Egy nappal tovább marad a Discovery

A Discovery űrrepülőgép a tervezettnél egy nappal tovább marad a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), hogy a legénység több munkát végezhessen az űrállomáson - közölte helyi idő szerint szombaton a NASA amerikai űrügynökség egyik illetékese.

MTI Világ

Keddre halasztották a Discovery leszállását

A kedvezőtlen floridai időjárási viszonyok miatt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) keddre halasztotta a Discovery űrrepülőgép leszállását. Eredetileg közép-európai idő szerint 10 óra 47 perckor kellett volna földet érnie az amerikai űrjárműnek, később 90 perces halasztást terveztek.

MTI Világ

Fűrésszel javítják meg a Discoveryt

A NASA amerikai űrügynökség helyi idő szerint kedd este közölte: bízik benne, hogy sikeres lesz a Discovery űrrepülőgép példa nélkül álló megjavítása. A Discovery egyik űrhajósa szerdán kora reggel távolítja el az űrrepülőgép hasán a hőszigetelő csempék közötti tömítés két kidudorodását.

MTI Tech

A Discovery két űrhajósa már szereli az űrállomás új giroszkópját

Megkezdte 48 órán belül második külső űrszerelési munkáját a nyílt világűrben a Nemzetközi Űrállomáson a múlt héten kikötött Discovery amerikai űrrepülőgép hétfős legénysége közül két asztronauta – jelentette a houstoni amerikai és a koroljovi orosz irányítóközpont.

MTI Tech

A Discovery űrbeli javításáról döntött a NASA

Az amerikai űrügynökség, a NASA úgy döntött helyi idő szerint hétfőn, hogy a világűrben javítják meg a Discovery űrrepülőgép hővédő burkolatát - közölte egy amerikai űrrepülési illetékes. Az űrrepülőgépek történetében - 1981 óta - erre még nem volt példa.

Ügyvédi felszólítást küldött az ATV Kálmán Olga kampányvideói miatt

Ügyvédi felszólítást küldött az ATV Kálmán Olga kampányvideói miatt

Boris Johnson elmondta, milyen Brexitet szeretne

Boris Johnson elmondta, milyen Brexitet szeretne

Csak használjuk, a többi nem a mi gondunk

Csak használjuk, a többi nem a mi gondunk

A nyolcadikról vetette ki magát egy kamasz Kőbányán

A nyolcadikról vetette ki magát egy kamasz Kőbányán

Visszaszólt Kovács Zoltán a CEU elüldözéséről beszélő Alex Sorosnak

Visszaszólt Kovács Zoltán a CEU elüldözéséről beszélő Alex Sorosnak

Tízéves Brexit-hívő kisfiú írt Nigel Farage-nak, kételkednek a twitterezők

Tízéves Brexit-hívő kisfiú írt Nigel Farage-nak, kételkednek a twitterezők