szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legutóbbi évek legsikertelenebb próbálkozásai közé tartozik az afganisztáni Papaver Somniferum termelésének felszámolása. Az ENSZ 1998-ban kezdett ennek érdekében kampányt és az Egyesült Államok 2002-től tovább vitte a kezdeményezést. Ennek ellenére 2004-ben 131 ezer hektáron termelték ezt a mákfajtát, az előző éve 80 ezerrel szemben. Az afgán lakossága 10 százaléka ebből él.

A téma a különböző nemzetközi fórumokon most újra erőteljesen előtérbe került. Élen jár ebben a Senlis Council független európai kutató központ, amelyben főleg a tiltás ellen fellépő kutatók vesznek részt. A július végi londoni, majd a szeptemberre tervezett kabuli szemináriumukon 180 fokos stratégiai fordulatot javasolnak a kérdésben, nem azért kell harcolni, hogy megszűnjön a máktermelés és az afgán parasztok más növény termesztésére térjenek át, hanem legitimizálni kell azt és az International Narcotics Control Board csatornáin keresztül orvosi felhasználását kell biztosítani - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A Senlis Council szerint a világban nagy hiány van ópiumszármazékokból, morfiumból, kodeinből a fájdalom kezelésében a régi nemzeti normatívák és sok orvos idegenkedése miatt, főleg Nyugaton. Adatai szerint a hiány évente elérheti a 10 ezer tonnát, ami több mint a duplája annak az ópiumnak, amelyet Afganisztán a múlt évben termelt. Ez a stratégia lehetetlenné tenné, hogy azok a drogbárók, tálibok húzzanak hasznot belőle, akik a most születő demokratikus állam gyengítésére törekednek. A Senlis Council állítja, hogy ez megoldható, mivel a parasztoktól meg lehetne vásárolni az egész termést nem több mint 600 millió dollárért, ami kevesebb, mint az a 780 millió dollár, amit az Egyesült Államok a termelés megszűntetését célzó kampányra fordít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza