szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Székelyudvarhely belvárosát és a környező udvarhelyszéki falvakat is elöntötte az árvíz.

Az MTI helyszíni forrásokból megtudta, hogy a székelyföldi városban 143 házat és 30 hektár termőföldet öntött el az ár, vízben áll a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF), akárcsak a városi kórház alagsora is.

Az első árhullám csütörtök hajnalban érte a várost, a második délután érkezett. A Hargita megyei prefektusi hivatal jelentése szerint a vízkárok felszámolására jelentős erőket mozgósítottak, a lakosság küzdelmét az árral a helybéli tűzoltók, fegyveres testületek és vízszivattyúkkal rendelkező vállalatok is segítették.

Szemtanúk szerint néhány házból csak az árhullám levonulása után tudtak kimenekülni a lakók az ablakokon keresztül. A belvárost átszelő patak ugyanis kilépett medréből, és nagy mennyiségű víz zúdult alá a várost körülölelő dombokról is. Az esővízcsatorna-hálózat, valamint a vízlevezető árkok megteltek, így a víz ott tört utat magának, ahol tudott. Az alacsonyabb fekvésű
utcákon közel félméteres volt a víz.

"A hajnali órákban háromszáz homokzsákot osztottunk ki a belvárosi lakók között, a nap folyamán további hétszázat bocsátottunk az igénylők rendelkezésére" - tájékoztatta az MTI-t Komoróczy Zsolt, a helyi önkormányzat szóvivője. Mint mondta, nagy a kár, hiszen a belvárosi Petőfi utca valamennyi házának pincéje megtelt vízzel. Az intézmények közül a városi kórház, a városi
könyvtár, valamint a MÜTF alagsora került víz alá - mondta a szóvivő, hozzáfűzve, hogy számos cég is jelentős károkat szenvedett.

Komoróczy felhívta a figyelmet arra, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem veszélyezteti a várost a zetelaki víztározó, ugyanis annak 40 millió köbméter a befogadóképessége, jelenleg pedig 18 millió köbméter víz van benne. A Küköllő vízhozama azonban jelentős, 66 köbméter másodpercenként, a vízállás pedig 3,5 méter. Ez pedig harminc centiméterrel kevesebb a kritikus vízállásnál - közölte Komoróczy.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az esti órákban megint kiöntött a Varga patak, de homokzsákokkal nagyjából kordában lehetett tartani az árhullámot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Romániai árvízleltár: 2,4 milliárd lej kár

A júliusi árvizek halálos áldozatainak száma harminc, közölte utolsó adatként Vasile Blaga román belügyminiszter. Majd hozzátette: az áradások 2,4 milliárd új lej (163,5 milliárd forint) kárt okoztak.

Világ

Újabb árvíz Romániában

A Béga folyó a szerdára virradó éjszakán kilépett medréből Temes megye keleti részén, a víz elöntött több házat, gazdaságot, termőföldet és hidat - írja az Erdély.ma.

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover