szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az illegálisan Franciaországban tartózkodó külföldit alkalmazó munkáltatóknak a francia kormány döntése nyomán ezentúl anyagilag is hozzá kell járulniuk a kitoloncolásra ítélt munkavállaló hazautaztatásához – adta hírül a Le Figaro című napilap mai száma.

A párizsi konzervatív újság szerint a belügy- és a munkaügyi minisztérium közreműködésével megalkotott kormányrendelet elsősorban nem megtorlásra, hanem arra szolgál, hogy a munkavállalási engedély nélküli külföldieket senkinek se legyen kedve alkalmazni Franciaországban. A rendelet értelmében a munkáltatók a feketén alkalmazott külföldiek származási országa szerint öt és tízezer euróval lesznek kénytelen hozzájárulni a kitoloncolás költségeihez.

Az új adminisztratív intézkedés mellett – amelyet 2003 novemberében a Nicolas Sarkozy nevéhez köthető bevándorlási törvénnyel szavazott meg a francia nemzetgyűlés, de kormányrendelet hiányában eddig nem léphetett életbe – érvényben marad az illegális munkavállalókat alkalmazó munkáltatók ellen kiszabható pénzbüntetés és esetleges szabadságvesztés is.

A francia napilap szerint nehéz megbecsülni a munkavállalási engedély nélkül dolgozó külföldiek számát Franciaországban, de az illegális munka ellen küzdő képviseletnél (Dilti) regisztrált jegyzőkönyvek alig 7 százaléka vonatkozik külföldire.

A munkafelügyelők – akik többször hangsúlyozták, hogy nem kívánnak rendőrökké átalakulni – ódzkodnak jelenteni a munkaügyi minisztériumnak az illegális helyzetben lévő külföldiekkel kapcsolatos munkahelyi szabálysértéseket. Ezért egy minisztériumi képviselő szerint eddig az ellenőrzések során rajtakapott munkavállalási engedély nélkül dolgozó külföldiek a legtöbbször egyszerűen eltűntek a hatóságok látóköréből.

A Le Figaro által Sarkozy-rendeletként említett intézkedésnek köszönhetően a kitoloncolások idén várhatóan 100 millió eurós számlája valamennyivel kevesebbe fog kerülni a francia államnak.

Az elsősorban az építőiparban (2004-ben 19723 személy), a vendéglátásban (10092 személy), művészeti területeken (2820 személy) és a mezőgazdaságban (1996 személy) feketén foglalkoztatott külföldiek, s természetesen főleg a franciák a munkáltatói hozzájárulások be nem fizetése miatt 55 milliárd eurós veszteséget okoznak a francia költségvetésnek, amely a francia statisztikai hivatal (INSEE) becslése szerint a GDP 4 százalékát jelenti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Ausztriában szűkítik a feketemunka lehetőségét

Ausztriában 2007. január 1-jétől azonnal be kell jelenteni a foglalkoztatottakat a területileg illetékes betegbiztosítóknál, hogy ezzel is szűkítsék az illegális munkavállalás lehetőségét – adta hírül a Der Standard című osztrák napilap.

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint