szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bezáratják azokat a magáncégeket, amelyek nem hajlandók a nőknek megfelelő szintű képviseletet biztosítani a vállalatvezetésben - közölte pénteken az új norvég baloldali kormány, felmelegítve az előző, jobbközép kabinet fenyegetőzését.

"2006. január elsejétől életbe kívánok léptetni egy szankciórendszert, amely lehetővé teszi az esélyegyenlőségi szabályokat nem alkalmazó vállalatok felszámolását" - mondta Karita Bekkemellem, a múlt hónapban hivatalba lépett gyermek- és családügyi miniszter asszony külföldi újságírókkal tartott találkozóján. 

A jobbközép kormány korábban elfogadtatott egy törvényt, amely legalább 40 százalékban határozta meg a nők arányát az állami vállalatok és az ország mintegy 550 részvénytársasága igazgatótanácsaiban.

A parlamentben megszavazott törvényt csak azokban az esetekben kell életbe léptetni, ha a vállalatoknak önkéntes alapon nem sikerült megfelelniük az esélyegyenlőségi követelmények első szakaszának a 2005. július elsejei határidő előtt, vagyis ettől az időponttól számítva a nők aránya az igazgatótanácsokban nem haladja meg a 21 százalékot.

"Nem megy elég gyorsan. Nincs kedvem 20-30 évet várni arra, hogy a férfiak elég intelligensek legyenek ahhoz, hogy végre nőket is kinevezzenek az igazgatótanácsokba" - fejtegette Bekkemellem. Az esélyegyenlőségi törvényt hamarosan górcső alá veszik a minisztertanácsban a 2006. január elsejei alkalmazhatóság szempontjából. 

A cégeknek két évük lesz arra, hogy alkalmazkodjanak a rendelkezésekhez, különben adminisztratív eljárás indul ellenük, ami akár bezárásukhoz is vezethet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Megalakította kormányát a norvég balközép koalíció

A szeptemberi norvégiai választásokon győztes balközép koalíció megalakította hétfőn kormányát. Húsz év óta ez az első többségi kormány a skandináv országban. Utoljára 1983 és 1985 között volt többségi kormánya Norvégiának; azóta törékeny, kisebbségi koalíciók kormányozták a skandináv államot.

Publicus: Sok bizonytalan szavazna az ellenzékre, ha Karácsony kerülne szembe Orbánnal

Publicus: Sok bizonytalan szavazna az ellenzékre, ha Karácsony kerülne szembe Orbánnal

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni