szerző:
hvg.hu

A novemberi autóeladások 2,8 százalékkal csökkentek az USA-ban a tavaly novemberihez képest. A kereslet csökkenésének oka, hogy a vásárlók nem lelkesednek a Ford és a GM legújabb kisteherautói, terepjárói iránt. A múlt hónapban az Egyesült Államokban 1 millió 166 ezer autót adtak el.

Az elmúlt 11 hónapban összesen 15 és fél millió jármű talált gazdára Amerikában, a tervezettnél 300 ezerrel kevesebb. A Ford eladásai 15 százalékkal, a General Motors-éi 8 százalékkal maradtak el a tavalyitól, a DaimlerChrysler 3 százalékkal múlta alul önmagát.

Nem veszik az Explorert
Az év végi gyenge szereplés miatt a Ford és a GM egyaránt csökkentették jövő évi tervszámaikat. A Ford teljesítményének romlását a hobbiterepjárók, a kisteherautók és a pick-upok terén tapasztalt csökkenő érdeklődés okozta.

A Ford Explorer eladásai például éves szinten 30 százalékkal estek vissza, novemberben csupán fele annyit értékesítettek a típusból, mint tavaly.

A Ford személyautói viszont egész évben kelendőek voltak. A vártnál gyengébben teljesítő autógyárak listájára novemberben feliratkozott a DaimlerChrysler is mínusz 3 százalékkal.

Eközben a japán riválisok beerősítettek élükön a Toyotával és a Hondával. A két japán gyártó rekordmértékben, 10 százalékkal növelte eladásait. Összesen eddig közel 3,3 millió autót adtak el.

Nem csökkent az amerikai fogyasztók érdeklődése a dél-koreai Hyundai és Kia márkák esetében sem, mindkét márka egyszázalékos bővülést ért el. A japán Nissannak viszont nem sikerült a korábbi hónapok eladási rekordjait túlszárnyalnia, sőt közel 4 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Az egész évet tekintve azonban még így is 10,3 százalékkal több Nissant és Infinitit adtak el mint tavaly ilyenkor.

Az Audit és a rapsztárok által kedvelt Bentley márkákat is értékesítő VW 8 százalékot javított. A hónap slágere az új, igen kedvezően fogadott Jetta volt. A bajorok közel 12 százalékkal több BMW-t, Minit és Rolls-Royce-ot adtak el idén novemberben. A Porsche autói is kelendőek voltak, itt 10 százalékos volt a piaci bővülés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Bíznak a németek az autópiac jövőjében

Nem törik meg a német autópiac növekedése jövőre. A bővülés mértéke várhatóan az idei 2 százalékot több mint fél százalékkal haladja majd meg - állítja a német autógyártók szövetsége, a VDA.

Egyértelmű, melyik cég tabletjeit kedveli most a legjobban a világ

Egyértelmű, melyik cég tabletjeit kedveli most a legjobban a világ

Ezerötszáz céget vertek át a csalók, most ítélték el őket

Ezerötszáz céget vertek át a csalók, most ítélték el őket

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

A Ripost megtalálta Gyurcsányt a Gruevszki-botrányban

A Ripost megtalálta Gyurcsányt a Gruevszki-botrányban

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

Egyre nehezebb az egyetemisták dolga, hogy ki tudják fizetni az albérletüket

Egyre nehezebb az egyetemisták dolga, hogy ki tudják fizetni az albérletüket