szerző:
MTI

Jóval kevesebben kapcsolják be Ausztriában az autójuk lámpáit azóta, hogy kötelezővé tették lakott területen is a tompított fényszóró használatát - derült ki az Osztrák Közlekedési Klub (ARBÖ) felméréséből.

A felmérésben emlékeztettek arra, hogy az új közlekedési szabály november 15-ei életbe lépése előtt csak minden hetedik osztrák autós nem használta lakott területen a fényszórót, a többiek viszont önként, a legkisebb kényszer nélkül. Alig három héttel az új jogszabály életbe lépését követően azonban már minden negyedik autós leoltott lámpákkal közlekedett. Ebből a szempontból a bécsi autósok, mindenekelőtt pedig a taxisok és a kisebb teherautók sofőrjei azok, akik nem tartják be a szabályt. Burgenlandban viszont a sofőrök mindössze 6 százaléka közlekedik lakott területen leoltott lámpákkal.

A szakértők szerint a magatartásra az időjárás adja a magyarázatot, mert november közepe óta viszonylag magas volt a napsütéses órák száma. Talán az is szerepet játszhat a hanyagságban, hogy a jogszabály életbe lépésekor bejelentették: egyelőre nem büntetik meg a leoltott lámpákkal közlekedő gépkocsik vezetőit, pénzbírság majd csak a jövő tavasztól fenyegeti őket.

Hubert Gorbach közlekedési miniszter az új jogszabály bevezetésétől azt várja, hogy lakott területen átlagosan 5-15 százalékkal is csökkeni fog a közlekedési balesetek száma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!