szerző:
MTI

Megrohamozta és felgyújtotta Dánia és Norvégia damaszkuszi nagykövetségét szombaton az elsőként dán és norvég lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt tüntető több száz fős tömeg; az incidens nyomán a két ország Szíria haladéktalan elhagyására szólította fel állampolgárait. Vasárnap a bejrúti dán követséget érte támadás, az épületet itt is felgyújtották. Az Európai Unió soros elnöksége elítélte a cselekedetet.

Hvg.hu Fórum
Írja le a témával kapcsolatos véleményét, vagy olvassa el másokét a hvg.hu Fórumban!
Felgyújtották vasárnap Bejrútban a dán konzulátus épületét a Mohamed-karikatúrák európai lapokban való közlése ellen tiltakozó tüntetők. Helyszíni tudósítások szerint füst gomolyog a konzulátusnakotthont adó bejrúti ingatlan belsejéből. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

Az előző napon Damaszkuszban is felgyújtotta a tiltakozó tömeg a dán nagykövetség épületét. Tűz martalékává vált a szíriai fővárosban a norvég diplomáciai képviselet is. A támadás időpontjában senki nem tartózkodott az épületben.

Mintegy kéttucat palesztin fiatal a gázai német kulturális központban tört-zúzott, míg mások kövekkel dobálták az Európai Bizottság irodájának otthont adó épületet, felháborodásukban az iszlám vallásalapító prófétáról készült karikatúrák európai lapokban való megjelentetése miatt. Előzőleg, pénteken, az ima után palesztinok tízezrei tiltakoztak a karikatúrák ellen.
 
Fenyegetés, sajnálkozás és felszólítás

A Fehér Ház George Bush amerikai elnök texasi birtokán nyilvánosságra hozott közleményében a "legerőteljesebben" elítélte a damaszkuszi incidenst, amelynek során a chilei és a svéd nagykövetség épületében is károk keletkeztek. A Scott McClellan fehér házi szóvivő nevével jegyzett közlemény megbocsáthatatlannak nevezte, hogy a szíriai kormány a tervezett erőszakos megmozdulásokra való figyelmeztetés ellenére sem tudta szavatolni a diplomáciai képviseletek biztonságát. A Fehér Ház egyúttal szolidaritást vállalt Dániával és az Egyesült Államok más európai szövetségeseivel, valamint méltatta Anders Fogh Rasmussen dán kormányfőnek az elmúlt napokban tett, toleranciát, minden vallás és a sajtószabadság tiszteletben tartását szorgalmazó nyilatkozatait.

Mahmúd Zahar, a januári palesztin választásokon elsöprő győzelmet arató Hamász mozgalom egyik vezetője egy olasz lapban szombaton megjelent nyilatkozatában megbocsáthatatlan sértésnek nevezte a karikatúrákat, amelyet, mint mondta, halállal kell büntetni. "Meg kellett volna ölnünk mindazokat, akik a Prófétát káromolják, ehelyett itt vagyunk és békésén tüntetünk" - mondta Zahar az Il Giornale című olasz napilapnak.

Elítélte szombaton a karikatúrákat az indonéz elnök, érzéketlennek minősítve mindazokat, akik úgy döntöttek, hogy megjelentetik, illetve újraközlik a gúnyrajzokat. Susilo Bambang Yudhoyono elnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy kormánya már kifejezte ugyan döbbenetét a gúnyrajzok miatt, de úgy érezte, fontos, hogy személyesen is megszólaljon az ügyben. Az elnök ugyanakkor felszólította az indonéz állampolgárokat, fogadják el a dán kormánynak a nagykövetségen keresztül kifejezett bocsánatkérését.

Ahmad Badreddin Haszún sejk szíriai főmufti sajnálkozását fejezte ki vasárnap az előző napi incidens miatt. Szíriai lapokban közölt nyilatkozata szerint a tüntetők "rossz módját választották tiltakozásuk kifejezésének", és "ártottak a dán és a norvég néppel folytatott párbeszédünknek".

Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter a soros elnökség nevében Bécsben kiadott nyilatkozatában semmivel sem igazolhatónak és teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az európaiakkal szembeni fenyegetéseket, az európai államok képviseletei elleni támadásokat, amelyek damaszkuszi nagykövetségek felgyújtásában csúcsosodtak ki. 

Az unió soros elnöksége felszólította az illetékes hatóságokat arra: tegyenek meg minden szükséges lépést az európaiak, valamint a képviseletek biztonsága érdekében. Az elnökség egyúttal felszólította a Mohamed-karikatúrák kapcsán tiltakozókat, hogy tanúsítsanak visszafogottságot, és szüntessék be az erőszakot.

A Vatikán szombaton először foglalt hivatalosan is állást az ügyben, hangsúlyozva, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem hatalmaz föl senkit sem arra, hogy sértse mások vallásos meggyőződését. "Az emberek együttélése megköveteli a kölcsönös tisztelet légkörét az egyének és az országok közötti béke megteremtése érdekében" - olvasható a Joaquin Navarro-Valls szóvivő jegyezte közleményben.

Az ügyben a norvég miniszterelnök is megszólalt: a Dagsavisen című norvég lap szombati számában megjelent írásában elítélte a szatirikus rajzok újraközlését. A müncheni biztonságpolitikai fórumon Angela Merkel német kancellár úgy nyilatkozott: megérti a muszlimok sértettségét, ugyanakkor elítélte és elfogadhatatlannak mondta, hogy ez az érzelmük erőszakos tüntetéseket igazoljon.

Irán és Pakisztán már lépett

Irán visszahívta Koppenhágában akkreditált nagykövetét, tiltakozásul a karikatúrák miatt. A diplomáciai lépést Hamid Reza Aszefi külügyi szóvivő jelentette be vasárnapi tájékoztatóján Teheránban. Közlése szerint Iránban a jövőben  nem dolgozhatnak dán sajtótudósítók.

A prófétát ábrázoló gúnyrajzokat elítélve Aszefi leszögezte: tartalmatlanná válik a sajtószabadság, ha nem jár együtt az emberek érzései iránti felelősségérzettel. A szóvivő bejelentése előtt egy nappal Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök elrendelte Irán kereskedelmi kapcsolatainak felülvizsgálatát mindazokkal az országokkal, amelyek belekeveredtek a karikatúrák kiváltotta vitába. A sort Dániával kezdik.

A pakisztáni külügyminisztérium berendelte kilenc európai ország diplomáciai képviselőjét, közte Magyarországét is a Mohamed-karikatúrák európai lapokban való megjelentetése ügyében, "hogy erőteljes tiltakozást nyújtson át nekik az istenkáromlást megvalósító karikatúrák megjelentetése, illetve újraközlése miatt".

Kampányt indítanak arab országok az iszlámról kialakult kedvezőtlen kép megváltoztatására - állapodtak meg az Arab Liga tagállamainak tájékoztatási miniszterei szombaton Kairóban. A kampányra több mint 20 millió dollárt különítenek el. A miniszterek abban is egyetértésre jutottak, hogy az ENSZ-hez fordulnak a muzulmán országokban nagy felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák ügyében. Mint közölték, szándékuk az, hogy a világszervezetben szülessék egy olyan határozat, amely megtiltja a "vallásos meggyőződést sértő támadásokat".

A lapok félnek és dacolnak

Megszigorították a biztonsági ellenőrzést a Jyllands-Posten dán politikai napilap koppenhágai szerkesztőségénél: hírügynökségi értesülések szerint e héttől biztonsági őrök posztolnak a gúnyrajzokat elsőként megjelentető újság szerkesztőségének bejáratánál. Bombafenyegetést kapott pénteken a De Volkskrant című baloldali holland újság is a karikatúrák leközlése miatt.

Szombaton - a sajtószabadság védelmére hivatkozva - két új-zélandi napilap, valamint a lengyel Rzeczpospolita is közölte a prófétát ábrázoló karikatúrákat. Egy dél-afrikai bíróság ugyanakkor megtiltotta a sajtónak a tiltakozást kiváltó gúnyrajzsorozat másodközlését. Jordániában a főügyész utasítására őrizetbe vették a Sihan című hetilap főszerkesztőjét, amiért a lap csütörtökön leközölte a Mohamed-karikatúrákat, Marokkóban pedig betiltották a spanyol El Pais és a francia Liberation című lapok rajzokat közlő pénteki számait. A Le Monde maga döntött úgy, hogy csütörtöki számát nem küldi el az észak-afrikai muzulmán országba. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

Hét nap

KARIKATÚRAHÁBORÚ

Szinte vallásháború robbant ki a muszlim világ és Dánia, illetve Norvégia között, miután a Jyllands-Posten című...

MTI Világ

Meghátrált a Mohamed-karikatúrát közlő újság

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

MTI Világ

Főrabbi bírálta, egy jordán lap lehozta a Mohamed-gúnyrajzokat

A Sihán című jordániai hetilap három karikatúrát vett át abból a tizenkettőből, amelyek eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg, köztük azt, amelyen a próféta egy bombát visel a fején turbán gyanánt. Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a megjelent gúnyrajzok miatt.

MTI Világ

Véresen elfajulhat a Mohamed-gúnyrajz esete

Palesztin fegyveresek bejelentették csütörtökön, hogy átkutatják a ciszjordániai Náblusz várost és túszul ejtik az európaiakat, bosszúból a nyugat-európai sajtóban közölt Mohamed-karikatúrákért.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

A Mohamed-karikatúrák miatt nem utazik a dán főkülügyér

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter – közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium.

MTI Világ

A karikatúrák miatt raboltak el külföldieket Gázában?

Két személyt elraboltak szombaton álarcos fegyveresek a Gázai övezet középső részén; palesztin biztonsági források először azt jelentették, hogy külföldiekről van szó, később ezt helyesbítve tévedésből elrabolt palesztinokról tettek említést.

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba