szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Élesen elítélte Romániát a bukaresti kóbor kutyák gyorsított irtása miatt Brigitte Bardot, francia filmcsillagból lett harcos állatvédő.

Az exsztárt az gerjesztette haragra, hogy Adrean Videanu bukaresti polgármester egy súlyos incidens nyomán lerövidítette azt az időt, ameddig a befogott kóbor ebeket el lehet tartani a "menhelyeken", mielőtt elpusztítják őket.

Bő egy héttel ezelőtt a román fővárosban elvérzett egy 68 éves japán üzletember, mert egy gazdátlan kutya megmarta a lábát, mégpedig úgy, hogy szétroncsolt egy létfontosságú ütőeret. A polgármester közvetlenül az eset után hozta meg a szigorító intézkedést, amellyel viszont nagyon magára haragította az állatvédő francia dívát.

"Ha belegondolok abba, hogy a legjobb módszernek (a kutyák) megölését találták, akkor ki kell jelentenem: ocsmány dolog, amit az önök kormánya művel" - mennydörögte Bardot a Radio France International Romania adásában. 

Az exsztár 2001-ben 150 ezer eurót (37,8 millió forintnak megfelelő összeget) ajánlott fel a bukaresti városvezetésnek, hogy a kóbor kutyákat elpusztítás helyett sterilizálják. Traian Basescu akkori polgármester azonban - akiből időközben államfő lett - egy hónap után abbahagyatta a sterilizálációs programot, és elrendelte a "kutyakivégzések" folytatását.

A román fővárosban mintegy százezer kóbor kutya csatangol, falkákba verődve. Naponta több tucat embert ér harapás, a helyi közvélemény mégis megosztott az ügyben: az emberek egy része úgy véli, hogy ki kellene irtani őket, másik része viszont enni ad nekik, sőt még valamilyen vackot is összeró számukra. 

Az is tény, hogy számos külföldi turista a Bukarestet szinte elárasztó kóbor kutyákat említi annak elsődleges okaként, hogy miért nem kívánja felkeresni a 2007-es EU-tagságra pályázó Románia fővárosát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A szökőár áldozatait falják fel a kóbor kutyák

A szökőár áldozatainak tetemeit falják fel elvadult, kóbor kutyák egy hullaházként használt thaiföldi buddhista templomban és a katasztrófa által sújtott más vidékeken. A gazdátlan ebeket az éhség még arra is megtanította, hogyan nyissák ki a lezárt hullazsákokat.

Világ

Japán üzletembert ölt meg egy kóbor kutya

Tegnap délután Bukarest központjában, a kormánypalota tőszomszédságában ölte meg egy kóbor kutya Hadzsime Hori 68 éves japán üzletembert, a Koyo Románia cég – a Koyo Seiko cégcsoport része – vezérigazgatóját.

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

Merkely: A második hullám küszöbén vagyunk

Merkely: A második hullám küszöbén vagyunk

GKI: Augusztusban kissé romlott a fogyasztói bizalmi index

GKI: Augusztusban kissé romlott a fogyasztói bizalmi index