szerző:
MTI

Élesen elítélte Romániát a bukaresti kóbor kutyák gyorsított irtása miatt Brigitte Bardot, francia filmcsillagból lett harcos állatvédő.

Az exsztárt az gerjesztette haragra, hogy Adrean Videanu bukaresti polgármester egy súlyos incidens nyomán lerövidítette azt az időt, ameddig a befogott kóbor ebeket el lehet tartani a "menhelyeken", mielőtt elpusztítják őket.

Bő egy héttel ezelőtt a román fővárosban elvérzett egy 68 éves japán üzletember, mert egy gazdátlan kutya megmarta a lábát, mégpedig úgy, hogy szétroncsolt egy létfontosságú ütőeret. A polgármester közvetlenül az eset után hozta meg a szigorító intézkedést, amellyel viszont nagyon magára haragította az állatvédő francia dívát.

"Ha belegondolok abba, hogy a legjobb módszernek (a kutyák) megölését találták, akkor ki kell jelentenem: ocsmány dolog, amit az önök kormánya művel" - mennydörögte Bardot a Radio France International Romania adásában. 

Az exsztár 2001-ben 150 ezer eurót (37,8 millió forintnak megfelelő összeget) ajánlott fel a bukaresti városvezetésnek, hogy a kóbor kutyákat elpusztítás helyett sterilizálják. Traian Basescu akkori polgármester azonban - akiből időközben államfő lett - egy hónap után abbahagyatta a sterilizálációs programot, és elrendelte a "kutyakivégzések" folytatását.

A román fővárosban mintegy százezer kóbor kutya csatangol, falkákba verődve. Naponta több tucat embert ér harapás, a helyi közvélemény mégis megosztott az ügyben: az emberek egy része úgy véli, hogy ki kellene irtani őket, másik része viszont enni ad nekik, sőt még valamilyen vackot is összeró számukra. 

Az is tény, hogy számos külföldi turista a Bukarestet szinte elárasztó kóbor kutyákat említi annak elsődleges okaként, hogy miért nem kívánja felkeresni a 2007-es EU-tagságra pályázó Románia fővárosát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A szökőár áldozatait falják fel a kóbor kutyák

A szökőár áldozatainak tetemeit falják fel elvadult, kóbor kutyák egy hullaházként használt thaiföldi buddhista templomban és a katasztrófa által sújtott más vidékeken. A gazdátlan ebeket az éhség még arra is megtanította, hogyan nyissák ki a lezárt hullazsákokat.

Világ

Japán üzletembert ölt meg egy kóbor kutya

Tegnap délután Bukarest központjában, a kormánypalota tőszomszédságában ölte meg egy kóbor kutya Hadzsime Hori 68 éves japán üzletembert, a Koyo Románia cég – a Koyo Seiko cégcsoport része – vezérigazgatóját.

Vége az importautó-őrületnek?

Vége az importautó-őrületnek?

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói