szerző:
MTI

Akár 35 ezer madár pusztulását okozhatja a Balti-tengeren, Észtország északnyugati partjainál elterülő hatalmas olajfolt madártani szakemberek szerint.

Mintegy 3000 madár tetemét emelték ki eddig az olajfoltból - közölte hétfőn Tallinnban Vilju Lilleleht, az észt ornitológiai társaság egyik tagja. Emlékeztetett arra, hogy az olajfoltok miatt bekövetkező madárpusztulás áldozatainak mintegy 10 százalékát lelik fel egyáltalán.

"Az elpusztult madarak tényleges száma elérheti a 35 ezret" - hangoztatta.

Húsz tonnányi olaj mintegy 35 kilométeres szakaszon szennyezte be a tengervizet az elmúlt napokban. A mérgező anyag valószínűleg egy arra elhaladt tartályhajóból került a Balti-tengerbe. Hivatásos mentőalakulatok és önkéntesek fáradoznak azon, hogy kimentsék a még élő szárnyasokat, és elszállítsák a tetemeket, mert félő, hogy azokat más állatok eszik meg, és így ők is elpusztulnak. Olajtól átitatott madarakat láttak Finnország délnyugti partjainál is.

Az elhullott madarak között vannak hattyúk, jeges récék és az Északi-sarkról, a finn és az orosz tundrákról délre vándorló madarak. Veszélyeztetve vannak a rétisasok és uhuk is, amelyek megehetik az olajtól átázott és elpusztult vízimadarakat. A mentést nehezíti, hogy a térségben jelenleg kemény hideg van, éjszakánként mínusz 20 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála.

A szakértők korábban úgy vélték, hogy ötezer madár pusztulhatott el az érintett tengerszakaszon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Környezetvédők gyászolják a Törley-pezsgősüveget

Környezetvédők tiltakoznak a Törley-pezsgősüvegek betétdíjának s ezáltal visszaválthatóságának megszűnése miatt. Minthogy az üvegeket nem töltik újra, nő a hulladék mennyisége, minthogy az üveg újrahasznosítása is elenyésző mennyiségű hazánkban - állítja a Hulladék Munkaszövetség.

MTI Itthon

Környezetvédelmi nagyprojektek 2006-ban

Beérnek a környezetvédelmi nagyprojektek 2006-ban, felfut az emisszió-kereskedelem, és meglódulnak a megújuló energiaforrásokat célzó projektek – közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt