szerző:
MTI

Nincs olyan adat, amely az iszlám világban ellenérzéseket kiváltó Mohamed-karikatúrák kapcsán Magyarország fenyegetettségére utalna - közölte kedden a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában a nemzetbiztonsági államtitkár.

Szubjektív
Mondja el véleményét a hvg.hu Fórumában!
Tóth András elmondta: a magyar külképviseletekről és a magyar titkosszolgálatok partnerszervezeteitől beérkezett adatok alapján jutott erre a következtetésre. Tóth szerint a nemzetbiztonsági szolgálatoktól érkező jelzések azt is mutatják, komoly különbségek vannak abban, melyik arab országban hogyan kezelik az ügyet. Felhívta a figyelmet: van egy olyan "vonulat", amely ezzel a kétségtelenül kínos jelenséggel élve "a feszültség növelésére próbál embereket és tüntetőket ösztönözni". Néhány helyen a külképviseletek biztonsága azért foroghat veszélyben, mert a tüntetők "félig-meddig állami szervezésben" vonulnak fel. Tóth András egyetért a magyar külügyi szóvivővel, aki hétfőn azt nyilatkozta, a magyar kormány nem azonosul semmilyen olyan jelenséggel, ami bármilyen formában a vallásos emberek érzületét sértené. Véleménye szerint "nem lehet fontossági sorrendet felállítani" a sajtószabadság érvényesítése és a vallásos emberek érzékenységének tiszteletben tartása között. Mint mondta: "e két szempontnak együtt kell érvényesülnie".

© MARABU
Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a sajtószabadság gyakorlása nem terjedhet odáig, hogy megsértse más emberek valláshoz, nemzeti hovatartozáshoz vagy politikai meggyőződéshez fűződő legszemélyesebb jogait.

Sólyom László köztársasági elnök a hét végén úgy nyilatkozott, hogy a szólásszabadság mellett ki kell tartani, másrészt - mutatott rá - a szabadság magában foglalja a felelősséget, de a felelősség nevében nem szabad korlátozni az alapjogokat, ezek korlátozása a terrorizmus elleni harcra hivatkozva sem megengedett.

Vélemény
Papp László Tamás írása a Mohamed-karikatúrákról
Tavaly szeptember végén jelent meg Dánia legnagyobb példányszámú napilapjában, a Jyllands-Posten című újságban Mohamed arca címmel tizenkét karikatúra. A sorozatot azóta, a sajtószabadság nevében több más európai, így két magyar újság is leközölte. Mohamed próféta ábrázolása muzulmán szervezetek, majd államok tiltakozását váltotta ki, s több arab országban nyugati, főleg dán képviseletek elleni atrocitásokhoz vezetett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

MTI Világ

Libération: bugyutának tartja, de közölte a Mohamed-rajzokat

A muzulmán világban tiltakozást kiváltó Mohamed-karikatúrák kapcsán a francia napilapok szerkesztőségi cikkekben foglaltak állást a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, valamint az eredeti és újabb rajzokat közöltek az iszlám vallás alapítójáról.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

Frusztráció az oka a Mohamed-botránynak

A Nyugat nyomasztó technológiai-gazdasági fölényével, az arab-iszlám világban erősödő frusztráció és kisebbrendűség érzésével magyarázza egy német iszlámszakértő a Mohamed-karikatúrák nyomán a muzulmánok körében kirobbant erőszakos akciókat.

MTI Világ

Tovább gyűrűzik a Mohamed-karikatúrák körüli botrány

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

MTI Világ

Négy halott a Mohamed-karikatúra elleni tüntetésen

Összecsapott a rendőrökkel és katonákkal Afganisztán több városában a Mohamed prófétáról készül karikatúrák ellen tiltakozó több ezer tüntető. Négyen meghaltak, tizenkilencen megsebesültek.

57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott