szerző:
MTI

Vesztegetés miatt vád alá helyezték a román legfőbb ügyészség korrupcióellenes főosztályának (DNA) ügyészei Adrian Nastase volt román kormányfőt és a képviselőház jelenlegi elnökét egy gyanús bukaresti ingatlanügylet miatt.

A Mediafax román kereskedelmi hírügynökség szerint Adrian Nastase védőügyvédje,  Gheorghe Diaconescu megerősítette: a román legfőbb ügyészség korrupcióellenes főosztálya (DNA) közölte vele, hogy ügyészei vád alá helyezték a képviselőház elnökét, a 2000-2004. közötti román kormány miniszterelnökét egy bukaresti villanegyedben vásárolt telek és a ráépült több emeletes villa ügyében. A DNA azt is közölte, hogy "egy adott időben" kiadandó hivatalos közleményében részletekkel szolgál majd az ügylettel kapcsolatos vádról.

A mostani vád alá helyezés előzményeihez tartozik, hogy 2004 augusztusában a Romániában most kormányon levő Igazság és Igazságosság nevű liberális-demokrata pártszövetség (Alianta D.A.) egyik képviselője feljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségen. A D.A. pártszövetség képviselője arra kérte az ügyészséget, vizsgálja ki, hogy 1998-ban Adrian Nastase milyen körülmények között vásárolta meg egy azóta 60 millió dolláros banki csalásért börtönbe került képviselőtársától és pártfogoltjától a szóban forgó ingatlant. 

A feljelentés szerint Nastase tényleges piaci értékénél huszonötször olcsóbban vásárolt meg a bukaresti elitnegyedben egy 700 négyzetméteres telket.

Egy hónapra rá, 2004 szeptemberében, a román korrupcióellenes ügyészség akkori vezetősége arról tájékoztatta a román közvéleményt, hogy a gyanúsnak mondott ügylet minden tekintetben törvényes volt, tehát az ügy kivizsgálását vádemelés nélkül lezárták. De azóta a DNA új vezetősége ismét ügyészségi kivizsgálás tárgyává tette az ügyletet, mégpedig annak a főügyésznek a vezetésével, aki annak idején vád alá helyezte a volt kormányfő egykori képviselőtársát és "nagylelkű" üzletfelét.

Egyébként az exkormányfő ügyvédje maga sem érdektelen személy. Gheorghe Diaconescu ugyanis nem más, mint - ahogy a román sajtó megírta - az egykori Ceausescu-rendszer utolsó legfőbb ügyészének a helyettese. Ő az, aki 1989 decemberében az egykori diktátor feleségének, Elena Ceausescunak a parancsára személyesen intézkedett az antikommunista temesvári felkelés 37 áldozatának titokban történt Bukarestbe szállításáról és névtelen "terroristákként" való elhamvasztásáról, hamvaik szennycsatornába szórásáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Nastase korrupciós botrányba keveredett

Kényes pénzügyi botrányba keveredett az utóbbi napokban Adrian Nastase, a román ellenzéki szociáldemokrata párt (PSD) ügyvezető elnöke, Románia volt miniszterelnöke, a képviselőház jelenlegi elnöke: 400 ezer dollár értékű vagyon szállt örökségként családjára kétes körülmények között.

hvg.hu Világ

Nastase fenyegetőzik

A román ex-kormányfő adatokkal érvelt amellett, hogy az első forduló eredményei alapján egyértelműen pártját illeti a kormányalakítás joga. A Szociáldemokrata Párt (PSD) sajtótájékoztatóját ma 13 órára időzítették, akkorra, amikor az alkotmánybíróság Basescu mandátumát igazolta.

A teniszszövetség azért még próbálkozik Fucsovics és Babos bevonásával a válogatottba

A teniszszövetség azért még próbálkozik Fucsovics és Babos bevonásával a válogatottba

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

10-ből 4 ember elveszti a munkáját 15 éven belül – állítja egy nem kispályás szakértő

10-ből 4 ember elveszti a munkáját 15 éven belül – állítja egy nem kispályás szakértő

Többszörösen cáfolta Péterfalvit a Helsinki Bizottság az MTVA ügyében

Többszörösen cáfolta Péterfalvit a Helsinki Bizottság az MTVA ügyében

Jégtől a tűzig: a hőmérséklet elképesztő tudománya

Jégtől a tűzig: a hőmérséklet elképesztő tudománya

Beperelte a Netflixet egy könyvkiadó az új Black Mirror miatt, mert szerintük loptak tőlük

Beperelte a Netflixet egy könyvkiadó az új Black Mirror miatt, mert szerintük loptak tőlük