szerző:
MTI

Kasza Jószef, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke "a szerb radikálisokkal együttműködve elárulta a magyar népet", és elsősorban ez az oka az óbecsei polgármester-választás kudarcának.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke a Dnevnik című újvidéki napilapban megjelent keddi összeállításban mond véleményt arról, miért esett ki a vasárnapi óbecsei polgármester-választás első fordulójában pártjának jelöltje Knézi Péter, akit lekörözött az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) és a mérsékelten nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) jelöltje. Knézinek 154 szavazat hiányzott ahhoz, hogy bekerüljön a második fordulóba.

Kasza szerint a VMSZ vélhetően hibázott azzal, hogy nem állított közös jelöltet a Demokrata Párttal és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával, azonban ennél is nagyobb probléma a magyarok széthúzása. A pártelnök Knézi kudarcát elsősorban "a magyar nép elárulóinak" számlájára írja, akik "azért indultak a választáson, hogy elvegyék a VMSZ-től a szavazatokat".

"Itt elsősorban Páll Sándorra, a VMDK elnökére gondolok és az ő tudatos stratégiájára a radikálisokkal, mivel az ő részvétele a választáson csak azt a célt szolgálta, hogy az SRS javára elvegyen jelöltünktől felettébb szükséges 500-600 szavazatot" - mondta Kasza, a lap szerint arra utalva, hogy a második fordulóban Pállék a radikális jelöltet fogják támogatni (a VMDK az óbecsei önkormányzatban együttműködik az SRS-el, a tíz jelölt közül Páll az utolsóelőtti lett a választáson).

A Dnevnik szerint Kasza József megállapítása "nem állhat távol a valóságtól", erről tanúskodik az, hogy hétfőn Óbecsén találkozott az SRS képviselőivel a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi koordinátora, Rókus László, aki a választáson Páll Sándort támogatta. Rókus közölte a Szabad Európa Rádióval, hogy "nem messze ható politikai megállapodásról van szó", egyetértettek abban, hogy mind a szerb radikálisok, mind a vármegyések szeretik saját népüket, és lehetőség nyílik arra, hogy együtt ünnepeljék az idén a nándorfehérvári csata 550-ik évfordulóját.

Jóllehet Páll Sándor közölte a lappal, hogy az ő pártja kezdeményezte a HVIM és a radikálisok találkozóját, az ifjúsági mozgalom közleményében cáfolta a lap írását. A szervezet szerint mindössze annyi történt, hogy a HVIM vezetői egy étteremben véletlenül összetalálkoztak a radikális párt helyi vezetőivel, és semmi egyéb nem történt "néhány szavas, az udvariasság keretein belül maradó beszélgetésen kívül, amely során szóba került a nándorfehérvári diadal 550. évfordulója is".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián