szerző:
MTI

Őrizetbe vették azt a brit muszlim fiatalembert, aki néhány napja öngyilkos merénylőnek öltözve tüntetett a londoni dán nagykövetség előtt.

A 22 éves Omar Khayamról készült felvételek a pénteki londoni tüntetés óta a brit lapok első oldalain vannak, és a londoni rendőrségre folyamatos nyomás nehezedett annak érdekében, hogy vegyék őrizetbe.

Időközben kiderült az is, hogy Khayam öt és fél éves fegyházbüntetését tölti kemény drogok terjesztéséért, és csak feltételesen, próbaidőre bocsátották szabadlábra nemrégiben. Büntetéséből két és fél év még hátravan.

Brit muszlimok több száz fős tömege még múlt pénteken, a londoni Regent's Park mecsetjétől a dán nagykövetség elé vonult, hogy tiltakozzon a Mohamed prófétáról egy dán lapban megjelent karikatúra-sorozat ellen.

A tüntetés azóta is a brit belpolitika középpontjában áll, ugyanis a részvevők sokak szerint tömeggyilkosságra felszólító plakátokat emeltek a magasba, illetve ilyen jelszavakat skandáltak. A plakátok között volt olyan, amelyik a 2001. szeptember 11-i amerikai, és a tavaly július 7-i londoni öngyilkos merényletek elkövetőit éltette. Az egyik visszatérő jelszó úgy szólt, hogy „Nagy-Britannia, imádkozz, jön az újabb 7/7” - utalva az 56 emberéletet kioltó tavaly nyári öngyilkos londoni robbantássorozat dátumára. Több transzparensen volt olvasható, hogy „Európa, megfizetsz, eljön a te 9/11-ed is”, illetve az, hogy az iszlám megsértőire tömegmészárlás vár.

A megmozdulásról készült rendőrségi és sajtófelvételeken tűnt fel - éppen egy rendőrségi furgon mellett állva - Omar Khayam, akin az öngyilkos merénylők által használt, pokolgép elrejtésére kialakított öv látható.

Khayam a héten nyilvánosan elnézést kért, külön megkövetve a júliusi londoni merényletsorozat áldozatainak hozzátartozóit „érzéketlen” cselekedetéért. A rendőrség azonban kedden őrizetbe vette, és ha olyan döntés születik, hogy megsértette a szabadlábra helyezés feltételeit, visszamegy a börtönbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

Négy halott a Mohamed-karikatúra elleni tüntetésen

Összecsapott a rendőrökkel és katonákkal Afganisztán több városában a Mohamed prófétáról készül karikatúrák ellen tiltakozó több ezer tüntető. Négyen meghaltak, tizenkilencen megsebesültek.

MTI Világ

Frusztráció az oka a Mohamed-botránynak

A Nyugat nyomasztó technológiai-gazdasági fölényével, az arab-iszlám világban erősödő frusztráció és kisebbrendűség érzésével magyarázza egy német iszlámszakértő a Mohamed-karikatúrák nyomán a muzulmánok körében kirobbant erőszakos akciókat.

MTI Világ

Irán karikatúra-pályázatot indít a holokausztról

A holokausztról szóló karikatúrapályázat indítását jelentette be hétfői számában a legjelentősebb iráni újság, a konzervatív Hamsahri, válaszul a Mohamed-képek közlésére európai lapokban, ami haragra gyújtotta az arab és muzulmán világot.

MTI Világ

Főrabbi bírálta, egy jordán lap lehozta a Mohamed-gúnyrajzokat

A Sihán című jordániai hetilap három karikatúrát vett át abból a tizenkettőből, amelyek eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg, köztük azt, amelyen a próféta egy bombát visel a fején turbán gyanánt. Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a megjelent gúnyrajzok miatt.

MTI Itthon

Magyar külügy a karikatúraügyről

A magyar kormány nem azonosul olyan megnyilvánulásokkal, amelyek alkalmasak bármely nép, vallás követői érzéseinek, meggyőződésének megsértésére - szögezi le a külügyi szóvivő közleménye.

MTI Világ

Tovább gyűrűzik a Mohamed-karikatúrák körüli botrány

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban