szerző:
hvg.hu

Veszélyben van a damaszkuszi és a bejrúti magyar nagykövetség, ezért a külügyminisztériumban csütörtök reggelre válságstábot hívtak össze – értesült diplomáciai forrásból a hvg.hu. A minisztérium szóvivője cáfolta a hírt. A külügyben nem aggódnak.

„Másfél órája beszéltem a damaszkuszi nagykövetséggel, ott azt mondták: minden rendben van” – reagált megkeresésünkre Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. Előzőleg ugyanis diplomáciai forrásokból úgy értesültünk: válságstábot hívtak össze csütörtök reggelre a minisztériumban, mert veszélyben van a damaszkuszi és a bejrúti magyar nagykövetség. A szóvivő szerint valóban lesz csütörtök reggel egy értekezlet, de nem válságstáb ül össze.

Polgár Viktor elmondta, a damaszkuszi magyar nagykövetség azon a környéken van, ahol a dán és az osztrák. Nemrég valóban megjelentek a környéken a rendőrök, de tüntetők nem, nyugalom van.

Szerettük volna megtudni a minisztérium nem hivatalos álláspontját arról, a magyarok veszélyben vannak-e Szíriában vagy sem, ezért próbaként felhívtuk a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatát, amely utazási ügyekben ad felvilágosítást. Előadtuk: egy barátunk Szíriában van, és sms-ben kérte, hívjuk fel a minisztériumot, érdeklődjünk, a közel-keleti országban biztonságban van-e magyarként, vagy esetleg jöjjön-e haza.

Meglepő választ kaptunk: „Aggódik? Aggódjon! Ő látja, mi van ott. Ha úgy látja, jöjjön haza. Felnőtt ember, nem?”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Tovább gyűrűzik a Mohamed-karikatúrák körüli botrány

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

MTI Világ

Puytin: provokáció a Mohamed-karikatúra

Az orosz elnök provokációnak minősítette a Mohamed-karikatúrákat, sajnálatát fejezve ki amiatt, ami most a vallási szembenállás talaján történik a világon.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

Négy halott a Mohamed-karikatúra elleni tüntetésen

Összecsapott a rendőrökkel és katonákkal Afganisztán több városában a Mohamed prófétáról készül karikatúrák ellen tiltakozó több ezer tüntető. Négyen meghaltak, tizenkilencen megsebesültek.

MTI Világ

Frusztráció az oka a Mohamed-botránynak

A Nyugat nyomasztó technológiai-gazdasági fölényével, az arab-iszlám világban erősödő frusztráció és kisebbrendűség érzésével magyarázza egy német iszlámszakértő a Mohamed-karikatúrák nyomán a muzulmánok körében kirobbant erőszakos akciókat.

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt