szerző:
euractiv.hu

Újabb szakma képviselői jelezték, hogy elfogadhatatlan számukra a szolgáltatások EU-direktívája, amelynek ügyében február 16-án szavaz az Európai Parlament. Most az orvosok tiltakoznak, miközben pacienseik (a betegek érdekvédelmi szervezetei) az egészségügyi szolgáltatásokat is a direktíva hatálya alá tartozónak szeretnék látni - írja az EurActiv angol és magyar kiadása.

A Bizottság tervezete a jövő csütörtöki szavazásig a várakozások szerint keveset módosul. A Le Monde francia napilap információi szerint viszont valószínű, hogy a képviselők többsége megszavazza azt a változtatást, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat vonják ki a direktíva hatálya alól.

Egy, a páciensek érdekeit védő nemzetközi szervezet képviselője szerint ez a módosítás ellentétes lenne mindazon EU-polgárok érdekeivel, akik nem hazájukban, hanem egy másik EU-országban szeretnék kezeltetni magukat.

A francia napilap által idézett orvosok elvben támogatják az orvosi szolgáltatások országhatárok nélküli igénybevételének lehetőségét, de a páciensekkel ellentétben, nem gondolják, hogy e direktívával kellene szabályozni tevékenységüket. Szerintük a szakmai kvalifikációkat elismerő direktíva – melyet utoljára 2005-ben frissítettek – elegendő az orvosi szolgáltatások szabad áramlásának garantálásához. Az említett direktíva szerint ugyanis az orvosok szabadon dolgozhatnak bármely más tagországban, ha bizonyították, hogy kellőképpen felkészültek.

Egy magát megnevezni nem kívánó bizottsági hivatalnok szerint az orvosok ellenállása „tiszta sznobizmus”, s ellenérzésük pusztán abból fakad, hogy nem szeretnék, ha a vízvezeték-szerelőkkel egy direktívában emlegetnék őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Mégis levonható az áfa az állami támogatások után?

Kétséges, hogy az EU szabályai szerint lehet-e áfa-levonási tilalmat alkalmazni Magyarországon az állami támogatásokból megvalósított fejlesztésekre. A direktíva erre lehetőséget teremt, de egy folyamatban lévő spanyol bírósági ügy bebizonyíthatja, hogy erre csak akkor van lehetősége a tagállamoknak, ha az adóalanyok „vegyes”, azaz áfa-köteles és áfamentes tevékenységet egyaránt végeznek - írja hvg.hu részére készített elemzésében az Ernst & Young.

MTI Világ

Ötvenezres tüntetés Brüsszelben

Mintegy ötvenezer tüntető vonult fel Brüsszelben a Szakszervezetek Európai Szövetségének (CES) felhívására, hogy új munkahelyek megteremtését, valamint a "Bolkestein-direktíva" néven is ismert, a szolgáltatások liberalizálásáról szóló uniós irányelvtervezet visszavonását követelje.

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint