szerző:
MTI

A novemberi vb-pótselejtezőn történt botrány miatt Törökországnak a következő hat hazai tétmérkőzését semleges helyszínen és zárt kapuk mögött kell lejátszania – ezt a határozatot hozta kedden a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága, hozzátéve, hogy a találkozókat az UEFA égisze alá tartozó ország(ok)ban és minimum 500 km-re a török határtól kell megrendezni.

Török drukkerek. Otthon kizárva
A magyar válogatottal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportba sorolt törököknek a november 16-i, Svájc elleni isztambuli világbajnoki pótselejtező lefújása után történtek miatt kell bűnhődniük. A játékoskijáróban a két együttes futballistái összeverekedtek egymással, a vendégek bántalmazásába a helyi biztonsági erők is beszálltak.

A FIFA mellékbüntetésként 200 ezer svájci frank befizetésére kötelezte az ország szövetségét. A verekedést kirobbantók közül a török Alpay Özalan és Emre Belozoglu hat-hat válogatott meccsen nem léphet pályára. Ugyanilyen büntetést kapott a svájci Benjamin Huggel, aki megrúgta a házigazda válogatott pályaedzőjét, Mehmet Ozdileket. A szakember ugyanakkor egy évig nem ülhet le a nemzeti együttes kispadjára, a FIFA szerint ugyanis ő is aktív résztvevője volt a nemkívánatos eseményeknek.

Mehmet Ali Sahin török sportminiszter szerint a FIFA döntése „elfogadhatatlan". A sportvezető szerint a lelátón semmilyen botrány nem volt, ezért semmi sem indokolta a rendkívül szigorú határozatokat. Sahin a török televízióban kijelentette: az írásos határozat kézhezvétele után a szövetség fellebbezést nyújt be a döntés ellen, és reményét fejezte ki, hogy „a nemzetközi szövetség belátja tévedését".

A FIFA büntetései várhatóan jelentősen csökkentik a törökök továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőcsoportból, amelynek programját február 14-én és 15-én, azaz jövő kedden és szerdán készítik el Isztambulban. Az időpontegyeztetésen a magyar szövetséget Kisteleki István, a szervezetet ideiglenesen irányító ad hoc bizottság elnöke és Berzi Sándor főtitkár képviseli.

„A törökök a házigazda szerep elvállalásával feltehetően a FIFA felé szerettek volna egy gesztust gyakorolni" – közölte Kisteleki. „A büntetés nagyon súlyos, hiszen ez azt jelenti, hogy Törökország gyakorlatilag nem játszik hazai meccset a selejtezők alatt. Ugyanakkor a zártkapus mérkőzés az ellenfél számára sem könnyíti meg a helyzetet, bár kétségtelenül kellemesebb üres lelátók előtt, mint ötven- vagy hatvanezer fanatikus török szurkoló előtt játszani."

Bűnösök és a büntetési tételek (Oldaltörés)

Török Labdarúgó Szövetség: A válogatottnak következő hat hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött, semleges helyszínen, Törökországtól legalább 500 kilométerre egy UEFA-tagországban kell megrendeznie. Valamennyi ezzel kapcsolatos költséget Törökországnak kell állnia.

Játékosok:

Alpay Özalan és Emre Belozoglu (Törökország): Hat mérkőzésen nem léphet pályára, ezenkívül 15 ezer svájci frank büntetést plusz ezer frank eljárási költséget kell befizetnie.
Serkan Balci (Törökország): Két mérkőzésen nem játszhat, ezenkívül 5000 svájci frank büntetést plusz ötszáz frank eljárási költséget kell fizetnie.
Benjamin Huggel (Svájc): Hat mérkőzésen nem játszhat, ezenkívül 15 ezer svájci frank büntetést és 500 frank eljárási költséget kell fizetnie.

Szakmai stáb:

Mehmet Ozdilek (a török válogatott pályaedzője): Futballal kapcsolatos tevékenységektől egy évre eltiltva, ezenkívül 15 ezer svájci frank büntetést és 500 frank eljárási költséget kell fizetnie.
Stephan Meyer (a svájci válogatott fizioterapeutája): A svájci válogatott következő két meccsétől eltiltva, ezenkívül 6500 svájci frank büntetést és 500 frank eljárási költséget kell fizetnie.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Futball VB: meghívás a megvert francia csendőrnek

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) meghívta a jövő évi világbajnokság egyik mérkőzésére Daniel Nivel francia csendőrt, akit majdnem halálra vertek német huligánok az 1998-as franciaországi vb-n.

Itthon

Futballcsaták és az Eb-pályázat

Se elnöke, se elnöksége a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, miközben május végén be kell adnia a 2012-es futball-Európa-bajnokságra szóló, Horvátországgal közös pályázatát. A korábbi évek politikai beavatkozásai után most belülről jött a puccs - s vele az ígéret, hogy fejlődési pályára áll a sportág. A háttérben azonban gazdasági lobbik harca sejlik fel.

hvg.hu Világ

A futball-vb-k legnagyobb botrányai

Imádott játékunk, a foci újabb világbajnokságra készül. Várakozás és repesés közben nem árt felidézni, kik és mik rontották el a szurkolók szája ízét. Rossz bírók, gátlástalan erőszak, szervezetlenség, kíméletlen céltudatosság, bundázó csapatok, kapzsi futballvezérek, eszelős politikusok.

Új sürgősségi ellátás: a miniszter szerint siker, leteszteltük, tényleg így van-e

Új sürgősségi ellátás: a miniszter szerint siker, leteszteltük, tényleg így van-e

Majd' háromnegyed órát kirándultatta egy szőlőhegyen az utasokat a pécsi "gyorsjárat"

Majd' háromnegyed órát kirándultatta egy szőlőhegyen az utasokat a pécsi "gyorsjárat"

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

Elveszítheti leggólerősebb játékosát a kézilabda-válogatott

Elveszítheti leggólerősebb játékosát a kézilabda-válogatott

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Béremelést akar kiharcolni a Pedagógusok Szakszervezete

Béremelést akar kiharcolni a Pedagógusok Szakszervezete