szerző:
MTI

Dániának elvileg éves GDP-értéke fél százalékába is kerülhet a Mohamed-karikatúrák miatt esetleg életbe lépő iszlám importbojkott, áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet elemzésében.

A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) - az egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű londoni előrejelző cég - felmérése szerint a dán gazdaság a 39 legnagyobb iszlám országba a tavaly októberrel zárult 12 hónapban összesen 11,8 milliárd dán korona (1,6 milliárd euró) értékben exportált árut. Ez a teljes dán árukivitel 2,8, az éves dán GDP-érték 0,5 százaléka a CEBR számításai szerint.

A legrosszabb forgatókönyv esetén - vagyis ha az iszlám térségbe irányuló dán export teljesen eltűnik egy egész évre, Dánia éves GDP-értékének fél százaléka veszne oda a Mohamed prófétáról közölt karikatúrák miatt, áll a londoni gazdaságelemző cég összeállításában.

A CEBR szakértői szerint a gyakorlatban azonban igen kevés az olyan kereskedelmi bojkott, amely ténylegesen nullára csökkenti az áruforgalmat. Emellett az esetleges bojkott miatt kieső dán export helyébe jó eséllyel más európai országokból származó áruk lépnének, vagyis az iszlám importszankciónak Európa egészére elhanyagolható hatása lenne.

A CEBR szerint azonban annak már sokkal súlyosabb hatása lenne, ha az iszlám bojkott Európa több más országára is kiterjedne, különösen a jelenlegi időszakban, amikor az igen magas olajárak közepette gyorsan növekszik az európai áruk közel-keleti kereslete.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Frusztráció az oka a Mohamed-botránynak

A Nyugat nyomasztó technológiai-gazdasági fölényével, az arab-iszlám világban erősödő frusztráció és kisebbrendűség érzésével magyarázza egy német iszlámszakértő a Mohamed-karikatúrák nyomán a muzulmánok körében kirobbant erőszakos akciókat.

MTI Világ

Negyedmillióan tüntettek a Mohamed-gúnyrajzok ellen

Az európai lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozássá fajult egy több mint 250 ezer fő részvételével megtartott síita ünnep a libanoni főváros déli részén, amely az Irán-barát síita lázadószervezet, a Hezbollah egyik hátországa.

Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

A BKK vezérigazgatójának leváltásáról dönthet ma a Fővárosi Közgyűlés

A BKK vezérigazgatójának leváltásáról dönthet ma a Fővárosi Közgyűlés

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

Ingyen adtak múzeumi festményeket a fideszes irodájába

Ingyen adtak múzeumi festményeket a fideszes irodájába