szerző:
MTI

Romániának és Bulgáriának továbbra is megvan a lehetősége, hogy 2007-ben csatlakozzon az EU-hoz, ehhez azonban a következő hónapokban nagyon intenzív munkát kell folytatniuk -mondta Olli Rehn, az unió bővítési biztosa.

Mindkét ország esetében az igazságügy reformja a legégetőbb, emellett a környezetvédelem, a korrupció elleni fellépés, az élelmiszerbiztonság terén is vannak hiányosságok. Természetesen áttekintjük a kisebbségi jogok érvényesülésének ügyét is - jelentette ki Olli Rehn a Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel folytatott megbeszélése után.

Olli Rehn emlékeztetett arra, hogy az EU májusban teszi közzé jelentését a román és a bolgár felkészültség témájában. E kérdésben az unió márciusig folytatja tényfeltáró vizsgálatát mindkét országban.

Baráth Etele hangsúlyozta: Magyarország maximálisan támogatja Románia és Bulgária csatlakozását, a vállalt kritériumok teljesítése esetén, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a bővítés számukra és az EU számára egyaránt sikeres legyen.

A Baráth-Rehn megbeszélésen szó esett arról, hogy a régi tagállamokban egyfajta bővítési fáradtság tapasztalható. "Ezzel kapcsolatban szükséges bizonyos félreértéseket tisztázni. Hangsúlyozni kell, hogy a 2004-es bővítés egy valódi sikertörténet volt, a Magyarországon szerzett tapasztalatokat fel fogjuk használni akkor, amikor a bővítés előnyeit bemutatjuk" - mondta Olli Rehn.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Megkezdődtek a török és horvát csatlakozási tárgyalások

Hivatalosan megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Törökország között. Angol lapértesülés szerint a török tárgyalások elkezdéséért cserében Ausztria kikényszerítette az EU-tól a felvételi tárgyalások elindítását Horvátországgal.

MTI Világ

Román-magyar szóváltás az EP-ben egy csángó film miatt

Jelentős érdeklődés mellett vetítették le kedd este az Európai Parlamentben a Made in Romania, A csángó diaszpóra gyermekei Romániában című filmet. A bemutató után rendezett vitában román EP-megfigyelők a kérdés politizálása miatt bírálatokat intéztek a szervezőkhöz.

MTI Világ

Korrupcióval vádolják a román exkormányfőt

Vesztegetés miatt vád alá helyezték a román legfőbb ügyészség korrupcióellenes főosztályának (DNA) ügyészei Adrian Nastase volt román kormányfőt és a képviselőház jelenlegi elnökét egy gyanús bukaresti ingatlanügylet miatt.

hvg.hu Világ

Két amerikai katonai bázis létesülhet Bulgáriában

Veselin Bliznakow bolgár védelmi miniszter hétfői interjújában elmondta, országa várhatóan április végén aláírhat egy szerződést, melynek értelmében az Egyesült Államok két katonai bázist létesíthet Bulgária területén.

MTI Itthon

Orbán előnyösnek tartja Románia EU-csatlakozását

Minden magyarnak - beleértve a határon túliakat - jó, ha bent van az Európai Unióban, mert ez az út vezet majd el a kettős állampolgársághoz is - mondta csütörtökön Nagyváradon Orbán Viktor, a Fidesz MPSZ elnöke. Tőkés László kevésbé derülátó.

hvg.hu Világ

Adócsalással vádolják a román miniszterelnök-helyettest

Adócsalás és hivatali visszaélés miatt indított vizsgálatot az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Gheorghe Copos, a Tariceanu-kormány konzervatív párti (PC) miniszterelnök-helyettese ellen, aki 2004-ben néhány hónap leforgása alatt 40 millió euróra tett szert közpénzekből.

Világ

Csúszhat Románia EU-csatlakozása

A kedden nyilvánosságra kerülő országjelentés kiszivárgott hírek szerint azt állapítja meg, hogy Romániában gyorsabban folynak a reformok, mint Bulgáriában - írja a Transindex.

MTI Világ

Nem döntöttek a román és a bolgár EU-csatlakozás halasztásáról

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozza a Romániáról és Bulgáriáról szóló éves országjelentéseit, de ezekben - a korábbi várakozásokkal ellentétben - egyelőre nem tesz javaslatot arra, hogy egy évvel el kell-e halasztani a két ország EU-belépését.

Négyes karambol a XIII. kerületben

Négyes karambol a XIII. kerületben

Átlátszó: Többtucatnyi festményt kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

Átlátszó: Többtucatnyi festményt kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Milliós olasz ajánlat érkezett MTK magyar tehetségéért

Milliós olasz ajánlat érkezett MTK magyar tehetségéért

Több baleset is történt reggel, több helyen teljes az útzár

Több baleset is történt reggel, több helyen teljes az útzár

"A gép, amin ülök, mindjárt szétesik" – ez lehetett az eltűnt Premier League-csatár utolsó üzenete

"A gép, amin ülök, mindjárt szétesik" – ez lehetett az eltűnt Premier League-csatár utolsó üzenete