szerző:
MTI

Bocsánatot kért a muzulmánoktól a Mohamed prófétáról készült gúnyrajzok publikálásáért a Jyllands-Posten című dán napilap abban a levélben, amelyet az algíri dán nagykövetség útján juttatott el csütörtökön az algériai sajtóhoz.

Az arab nyelven megfogalmazott, a La Tribune című napilap által franciára fordított, és a Jyllands-Posten főszerkesztője, Carsten Juste által aláírt levél "nagy félreértést" említett a Mohamed-karikatúrák kapcsán, elismerve, hogy a szerkesztőség ez ügyben nem volt tekintettel a világ muzulmánjainak érzékenységére.

Sok más iszlám országhoz hasonlóan Algériában is utcai felvonuláson tiltakoztak a muzulmánok az iszlám megsértése ellen; Algírban egy iszlámista párt felhívására mintegy háromezren tüntettek, és bojkottra szólítottak fel mindazokkal szemben, "akik a prófétához nyúlnak". Az algériai külügyminiszter is elítélte a gúnyrajzok közzétételét.

A Jyllands-Posten, amely tavaly szeptemberben először közölte a Mohamed-karikatúrákat, január 30-án már kifejezte bocsánatkérését a Petra jordániai hírügynökséghez küldött levelében. Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök üdvözölte ezt a gesztust.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Puytin: provokáció a Mohamed-karikatúra

Az orosz elnök provokációnak minősítette a Mohamed-karikatúrákat, sajnálatát fejezve ki amiatt, ami most a vallási szembenállás talaján történik a világon.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

Libération: bugyutának tartja, de közölte a Mohamed-rajzokat

A muzulmán világban tiltakozást kiváltó Mohamed-karikatúrák kapcsán a francia napilapok szerkesztőségi cikkekben foglaltak állást a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, valamint az eredeti és újabb rajzokat közöltek az iszlám vallás alapítójáról.

MTI Világ

Négy halott a Mohamed-karikatúra elleni tüntetésen

Összecsapott a rendőrökkel és katonákkal Afganisztán több városában a Mohamed prófétáról készül karikatúrák ellen tiltakozó több ezer tüntető. Négyen meghaltak, tizenkilencen megsebesültek.

MTI Világ

Negyedmillióan tüntettek a Mohamed-gúnyrajzok ellen

Az európai lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozássá fajult egy több mint 250 ezer fő részvételével megtartott síita ünnep a libanoni főváros déli részén, amely az Irán-barát síita lázadószervezet, a Hezbollah egyik hátországa.

Fókuszban

Elég tétel?

Egy dán lapban majd fél éve megjelent Mohamed-gúnyrajzok okozta felháborodás rég nem látott ellenségeskedéssé és diplomáciai válsággá fajult az iszlám világ és Európa között. Félő, hogy a vallás és a sajtószabadság összeegyeztethetőségéről még el sem kezdődött párbeszéd a militáns muszlimok túszává válik.

MTI Világ

Frusztráció az oka a Mohamed-botránynak

A Nyugat nyomasztó technológiai-gazdasági fölényével, az arab-iszlám világban erősödő frusztráció és kisebbrendűség érzésével magyarázza egy német iszlámszakértő a Mohamed-karikatúrák nyomán a muzulmánok körében kirobbant erőszakos akciókat.

MTI Világ

Tovább gyűrűzik a Mohamed-karikatúrák körüli botrány

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Magyarországon valószínűleg csak búcsúztatják Andy Vajnát, a temetése Amerikában lehet

Magyarországon valószínűleg csak búcsúztatják Andy Vajnát, a temetése Amerikában lehet

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia