szerző:
MTI

Adrian Nastase volt román miniszterelnök felesége, Dana ellen is büntetőjogi eljárást készül indítani a román Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) korrupciógyanús ügyben való bűnrészességért.

Ezekben a napokban nagy vihart kavar Adrian Nastase, szociáldemokrata exkormányfő, a román képviselőház jelenlegi elnöke ellen indított büntető eljárás, amelyben további öt személyt bűnrészességgel vádolnak. Az ügyészek abban vélik vétkesnek a politikust, hogy 1998-ban egy bukaresti villanegyedben vásárolt egy 700 négyzetméteres telket, mégpedig a tényleges piaci értékének mindössze huszonötöd részéért, majd azon több emeletes villát emelt - vélik bukaresti hírforrások.

Az ügyletről nem most szerez tudomást a nyilvánosság, hiszen először 2004 augusztusában jelentették fel Nastasét akkori politikai ellenfelei. Akkor az illetékes ügyészeknek azt kellett megvizsgálniuk, hogy a szociáldemokrata politikus milyen körülmények között vásárolta meg egy azóta 60 millió dolláros banki csalásért börtönbe került képviselőtársától és pártfogoltjától a szóban forgó ingatlant. Egy hónappal később a korrupció elleni ügyészség akkori vezetősége törvényesnek minősítette a gyanúsnak mondott ügyletet. 

Nastase 2000. és 2004. között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, de a legutóbbi választásokon pártja elvesztette a hatalmat. A DNA új vezetősége felmelegítette az ügyet, mégpedig annak a főügyésznek a vezetésével, aki annak idején elítéltette a volt kormányfő egykori képviselőtársát és "nagylelkű" üzletfelét.

Ami a feleséget, Dana Nastasét illeti, az ő esetében egy újabb dossziét készül nyitni az ügyosztály. A hírforrások nem hivatalos értesülései szerint Danának csúszópénz elfogadása miatt kell bűntársként felelnie az igazságszolgáltatás előtt. 

Nastase koncepciós perről beszél, nem kevesebbet állítva, mint azt, hogy Traian Basescu államelnök és a kormánykoalíció egyik vezető erejét képviselő Demokrata Párt (PD), valamint Monica Macovei igazságügyi miniszter áll az ellene folytatott büntetőkampány mögött. Valóságos összeesküvést lát a volt miniszterelnök az őt érintő büntetőjogi vizsgálat hátterében.    Nastase "kikérte magának" a szerinte alantas módszereket, amelyek révén - mint mondta - megpróbálják őt lesöpörni a politika színpadáról. Úgy véli, hogy politikai ellenfelei a sajtót is módszeresen ellene "szervezik", az igazságügyi szervek számára pedig titkosszolgálati forrásokból is juttatnak információkat.

Kétségtelen, hogy a szociáldemokrata vezető politikus az első nagyhal, aki horogra akadni látszik a romániai korrupció elleni harcban. A román sajtó az elmúlt hetekben egy másik botránytól volt visszhangos. Eszerint Nastase idei vagyonbevallásában az szerepel, hogy családjának egy bizonyos nagynénije egymillió dolláros "ajándékkal" lepte meg a nagy politikai karriert befutott rokonát. A kedves idős rokon öröksége mögött is minden bizonnyal gyanús pénzügylet áll. A "nagynénigate" miatt Nastase kénytelen volt lemondani pártja ügyvezető elnöki tisztségéről, de a lemondás nem érinti parlamenti mentelmi jogát.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Marad a Nastase-Markó paktum?

"Hírt kaptam arról, hogy Adrian Nastase, Dan Voiculescu és Markó Béla találkozott, és arról egyeztettek, hogy továbbra is fennáll az, amiben eddig megegyeztek" – mondta Ion Iliescu leköszönő államfő

Hét nap

VÁD NASTASE ELLEN

A romániai Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal kenőpénz elfogadása miatt kedden vádat emelt Adrian Nastase parlamenti...

MTI Világ

Nastase korrupciós botrányba keveredett

Kényes pénzügyi botrányba keveredett az utóbbi napokban Adrian Nastase, a román ellenzéki szociáldemokrata párt (PSD) ügyvezető elnöke, Románia volt miniszterelnöke, a képviselőház jelenlegi elnöke: 400 ezer dollár értékű vagyon szállt örökségként családjára kétes körülmények között.

hvg.hu Világ

Nastase fenyegetőzik

A román ex-kormányfő adatokkal érvelt amellett, hogy az első forduló eredményei alapján egyértelműen pártját illeti a kormányalakítás joga. A Szociáldemokrata Párt (PSD) sajtótájékoztatóját ma 13 órára időzítették, akkorra, amikor az alkotmánybíróság Basescu mandátumát igazolta.

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa