szerző:
MTI

Ugrászerűen megnőtt az interneten megbeszélt öngyilkosságok száma tavaly Japánban: 91 ember végzett magával online-egyeztetés nyomán.

Mint a távol-keleti szigetország rendőrsége csütörtökön közölte, 2004-hez képest ez 65 százalékos emelkedést jelent ebben a "műfajban". Akkor még "csak" 55 ilyen öngyilkosság történt, 2003-ban pedig 34. 

Tavaly decemberben történt a legutóbbi eset: akkor egy autóban három férfit és egy nőt holtan találtak - ők szénmonoxid-mérgezéssel végrehajtandó öngyilkosságról állapodtak meg vélhetően a világhálón.

A japán hatóságok igyekeznek kezelni a jelenséget: októberben üzembe helyeztek egy riasztórendszert, amelynek segítségével az internet-felhasználók a rendőrséghez fordulhatnak, ha a világhálón öngyilkosság végrehajtására buzdító üzenetre, vagy kifejezett felhívásra bukkannak. Talán ennek a szolgáltatásnak köszönhetően tavaly október és december között a megelőző év hasonló időszakához képest csökkent az öngyilkosságok száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Japán öngyilkossági rátájával (100 ezer lakosra 24 jut)  az iparilag fejlett országok között az első "helyezett".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Öngyilkos lett egy előzetesben lévő rab Borsodban

Öngyilkos lett egy előzetes fogva tartásban lévő férfi szombaton délelőtt Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben; a férfi kabátja övével akasztotta fel magát - tájékoztatta az MTI-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

MTI Világ

Kollektív öngyilkosságok Japánban

Közösen lett öngyilkos négy ember, három férfi és egy nő Japánban: két héten belül másodszor történt a szigetországban hasonló tragédia.

hvg.hu Világ

Kórházban követhetnek el öngyilkosságot

Öngyilkosságnál segédkezhetnek egy svájci klinika munkatársai. A döntés miatt várhatóan Európa szerte viták lesznek az eutanáziáról és az orvosok közreműködésével elkövetett öngyilkosságokról.

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek