szerző:
MTI

Huszonkét ember meghalt, több mint ötven megsebesült csütörtökön egy síita vallási menet ellen elkövetett pokolgépes merényletben Pakisztán északnyugati részén. Az afganisztáni Herátban pedig négy ember halt meg több száz síita és szunnita összetűzésében, és több mint ötvenen sebesültek meg.

A pakisztáni rendőrség feltevése szerint öngyilkos merénylő követte el a véres tettet Hangu településen. A merénylet nyomán zavargások törtek ki. A feldühödött síiták megtámadták,  s felégyújtották szunniták boltjait és gépkocsiit. A városi bazár hatvan százaléka a lángok martalékává vált. 

Később tömegverekedések törtek ki a helyi szunnita és síita lakosság egyes csoportjai között. Mindkét fél papjai hangszórókon intették önmérsékletre híveiket, sürgették az erőszak befejezését, de hasztalan. A síiták összecsaptak a rend helyreállítására kivezényelt rendőrökkel is. Ekkor katonai alakulatokat is kirendeltek a város békéjének helyreállítására. A hadsereg kijárási tilalmat rendelt el a városban, a rendőrség pedig torlaszokat állított fel a városba vezető úton, és egyelőre nem enged se be, se ki senkit sem - közölte Hangu körzetének rendőrfőnöke.

A fővárostól, Iszlámábádtól kétszáz kilométernyire délnyugatra fekvő város polgármestere azt mondta telefonon tudósítóknak, hogy helyi idő szerint kora délutánra  helyreállt a rend.

A szunnita muzulmán többségű Pakisztánban nem ritkák a síita muzulmán kisebbség elleni hasonló támadások. Különösen megszaporodnak ezek a síita vallási ünnepek idején. Csütörtökön volt az asúra, amely a legjelentősebb ünnepük.

A nyugat-afganisztáni Herátban történt összetűzés a város menekülttáborában kezdődött, majd átterjedt az egész településre - mondta Barakatullah Mohammedi, a heráti kórház egyik orvosa. Egy magas rangú rendőrtiszt szerint szélsőségesek bíztattak szunnitákat arra, hogy támadják meg az ünneplő síitákat. Ezután 300 szunnita kővel dobált meg egy síita mecsetet. Később az ellenségeskedők lőfegyvert és kézigránátot is használtak egymás ellen, felgyújtottak több mecsetet, gépkocsit. Rendőrök a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel próbálták megfékezni a dühöngő embereket.

Síiták és szunniták közötti összetűzések eddig ritkán történtek Afganisztánban. Az ország muzulmán lakosságának 80 százaléka szunnita.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Bagdad: merénylet a legnagyobb síita párt irodája ellen

Egy halottja, két sebesültje van annak a bagdadi öngyilkos merényletnek, amelyet gépkocsiba rejtett pokolgéppel hajtottak végre kedden reggel Bagdad központjában, a legnagyobb iraki síita párt egy irodájának közelében.

Hét nap

SÍITA MEGÁLLAPODÁS

Véget ért Nedzsefben a három hétig tartó síita lázadás, miután múlt csütörtökön Ali al-Szisztáni ajatollah vallási...

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

Kimerülten járnak dolgozni a buszsofőrök a túlórák miatt

Kimerülten járnak dolgozni a buszsofőrök a túlórák miatt

Kiakadtak a YouTube-sztáron, aki egy hónapra meleg akar lenni

Kiakadtak a YouTube-sztáron, aki egy hónapra meleg akar lenni

Az Élet Iskola alapítója halt meg a jég alá szorulva Bárdudvarnokon

Az Élet Iskola alapítója halt meg a jég alá szorulva Bárdudvarnokon

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél