szerző:
MTI

Az urándúsítással kapcsolatos tevékenységének befagyasztására szólította fel Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön Iránt annak érdekében, hogy folytatódhassanak Teherán tárgyalásai az Európai Unióval (EU) és Oroszországgal a vitatott iráni atomprogramról.

Irán azt követően jelentette be az urándúsítás felújítását, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa múlt szombaton felszólította az ügynökség főigazgatóját, Mohamed el-Baradeit: március 6-ig tegyen jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) arról, hogy Teherán miként válaszolt az urándúsítással kapcsolatos tevékenységének leállítását és a NAÜ-vel való együttműködésének javítását célzó követelésekre. ENSZ-diplomaták szerint egyelőre nincs jele annak, hogy Teherán valóban nekilátott volna az urándúsítás felújításának.

Annan kiemelte annak jelentőségét, hogy egyik fél sem nyilvánította befejezettnek a tárgyalásokat, és készek azok folytatására. "

A főtitkár fontosnak nevezte, hogy időközben ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek tovább éleznék az amúgy is feszült helyzetet, és reményét fejezte ki, hogy Irán a tárgyalások folytatása érdekében befagyasztja nukleáris tevékenységét.

Annan az elmúlt időben többször nyilatkozott úgy, hogy a vitatott iráni atomprogram ügyét vagy a NAÜ keretében vagy tárgyalások útján kell rendezni. Ezt támogatja Oroszország és Kína is. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei - gyanítván, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik - viszont azt szeretnék, hogy az ügyet tárják a BT elé, amely szankciókat is elrendelhet Teherán ellen.

Irán és Oroszország a tervek szerint február 16-án tárgyal arról az orosz javaslatról, amelynek értelmében az iráni uránt Oroszországban dúsítanák, alakítanák át atomerőművi fűtőanyaggá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Izrael és Irán kölcsönös fenyegetést intézett egymás címére

Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő szerint Irán "nagy árat fog fizetni" azért, hogy felújítja urándúsító tevékenységét. Irán legfőbb katonai parancsnokának vasárnapi nyilatkozata szerint az iráni hadsereg "alaposan megleckéztet" mindenkit, aki kezet mer emelni az országra.

MTI Világ

Blair az ENSZ BT elé vinné az iráni atomprogram ügyét

Nemzetközi megállapodást szeretne tető alá hozni a brit kormányfő az iráni atomprogram ügyének az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé tárásáról, miután Teherán a nyugati bírálatokkal dacolva a héten felújította a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos kutatásait.

MTI Világ

Az iráni zsidók kezdik kényelmetlenül érezni magukat

Arról nincs szó, hogy az iráni zsidók "becsomagolt bőröndökön" ülnének lakásaikban, ám Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izrael-ellenes nyilatkozatainak hatására lassanként feszengés lesz rajtuk úrrá. Ezt tovább fokozta, hogy a legnagyobb példányszámú iráni újság, a Hamsahri karikatúra-pályázatot hirdetett a holokauszt témájáról - reagálásként az európai lapokban Mohamed prófétáról közölt, vitatott rajzokra.

Kulka János újra színpadra áll

Kulka János újra színpadra áll

Huawei-vezér: Ki is vonulhatunk a minket nem szívesen látó országokból

Huawei-vezér: Ki is vonulhatunk a minket nem szívesen látó országokból

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem

Varga Mihály megerősítette, Esztergom felé épül az M0-s nyugati szakasza

Varga Mihály megerősítette, Esztergom felé épül az M0-s nyugati szakasza

Megvan a BKK új vezetője

Megvan a BKK új vezetője