szerző:
MTI

"Tragikus tévedésnek" nevezte Václav Klaus cseh államfő azt, hogy a parlament a közelmúltban elfogadta az egyneműek kapcsolatát hivatalosan elismerő törvényt. Az elnök feltehetően nem írja alá a törvényt.

"Határozottan tiltakozom ellene" - jelentette ki Klaus abban az interjúban, amelyet pénteken közölt a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap. A cseh államfő szerint az egyneműek kapcsolatának hivatalos bejegyzése nem más, mint olyan privilégiumok megszerzésére irányuló próbálkozás, amelyek csak a gyerekeket nevelő családokat illetik meg. 

Várható, hogy az államfő  nem fogja aláírni a törvényt, így az visszakerül a képviselőházba. Az államfői elutasítást a 200 tagú testület csak több mint ötven százalékkal, azaz legalább 101 szavazattal bírálhatja felül. Ezt nem lesz könnyű elérni, mert  legutóbb is csak 86 képviselő támogatta a javaslat elfogadását, ami azonban akkor elég volt. 

Klaus elmondta: hivatala eddig 374 olyan levelet kapott, amelyben a törvény elutasítására szólították fel, míg csak nyolc levélben kérték tőle a törvényt támogatását. 

A törvény szerint az egynemű, hivatalosan együtt élő partnerek viszonyát ezentúl a személyi okmányokba is bejegyeznék. A partnerek betegség esetén olyan információkra jogosultak a másikról, mint a házastársak, s lehetőségük lesz egymás után örökölni is. Kötelességük a másikról gondoskodni, de a törvény szerint gyermeket nem fogadhatnak örökbe.

Az egyneműek partnerkapcsolatának törvényesítését az egyházak és a kereszténydemokrata politikusok határozottan elutasították. A legfőbb érv az volt, hogy egy ilyen kapcsolat törvényesítése gyengítheti a hagyományos családot. A törvényt egy felmérés szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada támogatja, míg harminc százaléka ellenzi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

CSEH MELEGJOGOK

Már csak Václav Klaus államfő aláírása hiányzik ahhoz, hogy Csehországban életbe lépjen az azonos neműek együttélését...

MTI Világ

Havel támadja Klaus elnököt

Václav Havel, volt cseh államfő szerint a posztkommunista országok lakossága körében előbb vagy utóbb teret nyer az rendszerváltás után hatalomra jutott politikai elit leváltásának követelése.

MTI Világ

A cseh szenátus jóváhagyta a melegek együttélését

Csehország felsorakozott azon államok közé, amelyek lehetővé teszik az azonos neműek hivatalosan bejegyzett együttélését; az ehhez szükséges törvényjavaslatot a cseh képviselőház után a parlament felsőháza, a szenátus is jóváhagyta.

MTI Világ

Vaclav Klaus a szudétanémetek kitelepítéséről

Megalapozatlan az az állítás, miszerint a szudétanémetek II. világháború utáni kitelepítése előre kidolgozott terv szerint zajlott volna le, amelynek célja egy etnikailag tiszta szláv állam létrehozása lett volna - állítja Václav Klaus, cseh államfő abban a cikkében, amelyet hétfőn közölt a Mladá Fronta Dnes című liberális prágai napilap.

MTI Világ

Havel: Klaus utat nyitott a nacionalisták előtt

Václav Havel volt cseh államfő éles támadást intézett utódja, Václav Klaus ellen egy volt csehországi náci internáló táborról folytatott vitában. Azzal vádolta meg, hogy állásfoglalásával megnyitotta az utat a cseh nacionalisták előtt, akik igyekeznek megszépíteni a csehek egy részének II. világháború alatti viselkedését.

MTI Karrier

A melegek többet keresnek

A meleg férfiak jövedelme Nagy-Britanniában átlagosan 40 százalékkal magasabb, mint heteroszexuális munkatársaiké. A nőknél is csaknem hasonló a helyzet.

MTI Világ

A cseh kormányfő szerint félreértés volt a vitája Klaussal

Jirí Paroubek cseh miniszterelnök eltúlzottnak tartja Václav Klaus államfő kedvezőtlen reagálását arra, hogy a kormány német antifasiszták irányában tavaly augusztusban tett megbékélési gesztusát januárban a csehországi magyarokra és a lengyelekre is érvényesnek minősítette.

MTI Világ

Václav Klaus: a miniszterelnöknek elment az esze

Éles és nyílt konfliktus alakult ki Csehországban Václav Klaus államfő és Jirí Paroubek miniszterelnök között annak kapcsán, hogy a kormányfő megbékélési gesztust kezdeményezett az antifasiszta szudétanémetek irányában.

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Hollywood is búcsúzik Andy Vajnától, csak van, aki elírja a nevét

Hollywood is búcsúzik Andy Vajnától, csak van, aki elírja a nevét