szerző:
MTI

Ötvenöt éves a legidősebb, 15 éves a legfiatalabb, 147 centiméteres a legalacsonyabb és 38 kg-os a legkönnyebb versenyző a torinói téli olimpián.

A férfiak között az amerikai curlinges, Scott Baird a legkorosabb, ő május 7-én lesz 55 éves, míg az olasz hódeszkás Manuel Pietropoli 1990. április 30-án született, így ő legifjabb. A nők mezőnyében a Virgin-szigeteki szánkós, Anne Abernathy 1953. április 12-én látta meg a napvilágot, míg az olimpia abszolút "benjaminja" a kínai hódeszkás Szun Cse-feng, aki 1991. július 17-én született.

A játékok legmagasabb sportolója a szlovák jégkorong-válogatott Ottawa Senatorsban szereplő hátvédje, Zdeno Chara – ő 2 méter 5 centi. Egyébként a védő az észak-amerikai profiliga (NHL) történetében is a legmagasabb hokis. A legalacsonyabb férfi a kanadai alpesi síelő Francois Bourque a maga 153 centijével. A hölgyek között a német bobos Susi Lisa Erdmann nőtt a legnagyobbra (1,87 méter), míg a bolgárok páros műkorcsolyázója, Rumjana Szpaszova csupán 147 centiméter.

A súlykategóriában a német bobos Kevin Kuske 144 kg-ot nyom, és 98 kilóval nehezebb, mint a legkönnyebb férfi, az olasz északi összetett síelő Alessandro Pittin. A nők között két 38 kg-os műkorcsolyázó, a grúz Elene Gedevanisvili és a Koreai NDK-beli Phio Yong Mjong a legkönnyebb. A legsúlyosabb hölgy a lett szánkós Anna Orlova, ő 91 kg-ot nyom.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Nyolc északi síző doppinggyanúba keveredett

Még fel sem lobbant a láng Torinóban, a XX. téli olimpia helyszínén, és máris nyolc északi sízőt öt napra felfüggesztettek, mivel vérükben túl magas volt a vörösvértestek aránya.

Trend

Hó volt, hó nem volt

Havas-jeges országok házibajnokságából igazi világeseménnyé nőtte ki magát több mint nyolc évtizedes története során a téli olimpia. A nyárival azonban legfeljebb a botrányok számát tekintve veheti föl a versenyt.

Trend

Magyarok a téli olimpiákon

Kevés babér termett a téli olimpiákon a nyári játékokon gyakran kiemelkedően teljesítő magyar sportolóknak. Az eddigi hat érem mindegyike a jégen született, jórészt a legendás tehetségfelfedező Dillinger Rezsőnek köszönhetően.

Trend

Torino a rajt előtt

A főként autóiparáról és kulináris élvezeteiről ismert Torino régi ragyogását reméli visszaszerezni a XX. téli olimpia megrendezésével. A kulturális és építészeti kincsekben is gazdag északolasz várost teljesen újjávarázsolták.

Trend

A magyar csapat felkészülése Torinóra

Szerény létszámú csapattal, költségvetésből és esélyekkel utazik a magyar küldöttség Torinóba. A kompromittáló athéni doppingesetek után az eredményességi elvárásoknál erőteljesebben sulykolja a sportvezetés, hogy a versenyzők óvakodjanak a tiltott szerektől.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Világ

Fehér olimpia – üzlet a játékok mögött

Az olimpiai játékokból (nyáron és télen egyaránt) hatalmas üzlet lett. És ez Torinóban is éppen így lesz – azzal a kiegészítéssel, hogy a téli sportok legnagyobb seregszemléje – egyes vélemények szerint – egyenesen a gazdag országok elitista felvonulása.

Terelve közlekedik a 78-as troli

Terelve közlekedik a 78-as troli

Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Bozótvágó késsel hadonászó férfi okozott pánikot egy londoni metróállomáson – videó

Bozótvágó késsel hadonászó férfi okozott pánikot egy londoni metróállomáson – videó

Kényszertörlések miatt apad drasztikusan a magyar cégek száma

Kényszertörlések miatt apad drasztikusan a magyar cégek száma

A BKV-nak innentől kezdve saját zsebből kell költenie a hároméves villamosokra

A BKV-nak innentől kezdve saját zsebből kell költenie a hároméves villamosokra

Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét

Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét