szerző:
MTI

Az Európai Bizottság elnöke pénteken felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen véget vízumpolitikájában az Európai Unió kilenc új tagállamaival szemben alkalmazott megkülönböztetésnek és a kölcsönösség jegyében oldja fel az állampolgáraikat sújtó vízumkötelezettséget.

Az EU valamennyi állampolgárának ugyanolyan jogokat kell biztosítani az Egyesült Államokba való beutazásra - hangoztatta José Manuel Durao Barroso az egyesült államokbeli Pittsburgh városának az egyetemén mondott beszédében. A bizottság elnöke üdvözölte az eddigi amerikai enyhítéseket, egyúttal azonban a folyamat felgyorsítását sürgette a jelenlegi diszkriminatív gyakorlat megszüntetése érdekében. Rámutatott, hogy 14 millió munkahely függ az Európai Unióban, illetve az Egyesült Államokban a transzatlanti üzleti kapcsolatoktól; így nem csak Európa, de Amerika is sokat veszíthet, ha erősödik a protekcionizmus. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak együtt kell működniük politikai céljaik megvalósításában, így az olyan közös értékek előmozdításában, mint a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok tiszteletben tartása és a törvények uralma. Össze kell fogniuk annak érdekében is, hogy erősítsék a világgazdaságot, nevezetesen a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kereteiben folytatott együttműködéssel, valamint annak érdekében is, hogy felvegyék a harcot a globális felmelegedéssel, és kezelni tudják a természeti katasztrófák következményeit. Az Egyesült Államok tíz EU-tagországnak ír elő vízumkötelezettséget: valamennyi új EU-tagnak Szlovénia kivételével, valamint Görögországnak. A vízumvitában az EU-nak tett engedmények egyikével Washington 2006 október 26-ig meghosszabbította a biometriai adatokkal ellátott útlevelek bevezetésének határidejét. Eredetileg tavaly augusztusban járt volna le ez határidő, amelyen túl csak vízummal utazha

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megkezdődött a sztrájk az Audiban