szerző:
MTI

A palesztinok többsége ellenzi az izraeli polgári személyek elleni terrorcselekményeket és elfogadja Izrael jogát a létezésre - hangoztatta Kofi Annan ENSZ-főtitkár, arra buzdítva a kormányalakításra készülő Hamász palesztin politikai mozgalmat, hogy tartsa magát az izraeli-palesztin válság rendezésére kidolgozott "útitervben" foglaltakhoz.

Annan a világszervezet székhelyén a palesztinok emberi jogait támogató ENSZ-bizottság ülésén figyelmeztetett: a nemzetközi közösség nagyon szorosan figyelemmel fogja követni, hogy az új (Hamász-vezetésű) palesztin kormány miként lesz képes megoldani e feladatokat. A bizottság olyan időszakban ülésezett, amikor a Hamász készül megalakítani az új palesztin kormányt. A radikális palesztin mozgalom abszolút többséget szerzett a január 25-i palesztin parlamenti választásokon, súlyos vereséget mérve az eddig kormányzó Fatah mozgalomra. Az iszlámista Hamász felesküdött Izrael elpusztítására, tagjai az elmúlt években számos merényletet követtek el izraeli célpontok ellen. A közel-keleti béketeremtésben közvetítő, az ENSZ mellett az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és Oroszországot magában foglaló nemzetközi "kvartett" - amely útitervnek nevezett rendezési tervet dolgozott ki az izraeli-palesztin válság megoldására - már figyelmeztette a Hamászt: le kell mondania az erőszakról és el kell ismernie a zsidó állam jogát a létezésre, különben a kormányalakítás után elveszítheti a palesztin gazdaság számára rendkívül fontos nemzetközi segélyeket. A Hamász vezetői eddig elutasították e követelések teljesítését. Az ENSZ-bizottság ülésén ezúttal nem függesztették ki az 1948 előtti Palesztina térképét (az akkori Palesztina Izrael mai területét is magában foglalta). John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet előzőleg levélben kifogásolta a térkép jelenlétét, mondván: azt a testület ülésének résztvevői félreérthetik, akár úgy is értelmezhetik, mintha az ENSZ hallgatólagosan támogatná a zsidó állam felszámolását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna