szerző:
MTI

Iraki civileket súlyosan bántalmazó brit katonákról kapott videofelvételeket a legnagyobb vasárnapi brit lap.

A News of the World az összesen hárompercnyi felvételhez a beszámoló szerint egy meg nem nevezett "informátortól" jutott hozzá. Az incidens a lap szerint "valahol Dél-Irakban" történt. A két éve készült felvételen a cikk szerint az látszik, hogy iraki civilek egy csoportja egy katonai létesítménynek látszó épület előtt zajos tüntetésbe kezd, és úgy tűnik, mintha valaki egy kézigránátot dobna az épület felé. A következő pillanatban brit katonák tódulnak ki az utcára, üldözni kezdik a zavargás jórészt tizenéves részvevőit. Ezután nyolc katona négy iraki fiatalt behurcol az épület belső udvarára, és ott fahusángokkal ütlegelni kezdik őket.

A felvételt a vasárnapi lap szerint egy tizedes készítette amatőr videokamerával. A film készítője nem látszik, de hallható, amint nevetgélve biztatja társait az irakiak bántalmazásának folytatására. A News of the World azt nem fedte fel, hogy a videón látható brit katonák melyik alakulat tagjai, de a cikk szerint a lap mélyreható vizsgálattal győződött meg a 2004 elején készült felvétel valódiságáról.

Két évvel ezelőtt a Murdoch sajtóbirodalomhoz tartozó News of the World - és hétközi testvérlapja, a The Sun - legfőbb bulvárpiaci riválisa, a Daily Mirror súlyos erkölcsi válságot élt meg, miután hamisítványnak bizonyult egy általa közölt, hatalmas belpolitikai vihart kavaró fotósorozat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Irak: folytatódó öngyilkos merényletek

Tizenheten vesztették életüket a vasárnapra virradó éjjel és reggel Irak különböző részein több merényletben, illetve az amerikai erők egy akciójában.

MTI Világ

Elhalasztották a kormányfő-jelölt választást az iraki síiták

Összeült szombat délelőtt a decemberi iraki választásokon győztes síita pártszövetség, hogy megválassza kormányfőjelöltjét, de a résztvevők úgy döntöttek, hogy másnapra halasztják a jelölt megnevezését. A miniszterelnöki posztért, amely a választásokon szerzett 128 parlamenti mandátum alapján a síitáknak jár, az 55 éves Ibráhim al-Dzsaafari jelenlegi kormányfő és a 63 esztendős Ádel Abdel-Mahdi alelnök száll ringbe.

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott