szerző:
MTI

Vasárnapi brit lapértesülés szerint az amerikai védelmi minisztérium már dolgozik az iráni atomlétesítmények elleni összehangolt légi és tengeri támadás tervein.

A Sunday Telegraph a Pentagon egy "magas rangú tanácsadóját" idézve azt írta: az amerikai hadvezetés stratégái "végső eszközként" pusztító légitámadásokat terveznek annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson. A légi akciót tengeralattjárókról indított rakéták támogatnák. A tervezők már a célpontok azonosítását végzik, a szükséges hadianyag-mennyiséget mérik fel és a hadművelet logisztikai részletein dolgoznak - a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap szerint.

A Sunday Telegraph szerint a katonai akció lehetősége szembeállítaná Washingtont Nagy-Britanniával, amely attól tart, hogy egy esetleges támadás erőszakhullámot indítana el a Közel-Keleten, megtorlásnak tenné ki a Nyugatot, és nem is biztos, hogy megbénítaná az iráni atomprogramot.

Az iráni nukleáris tevékenységről folyamatosan érkező értesülések, valamint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök heves Izrael-ellenes fenyegetőzései azonban a katonai lehetőségek újbóli felmérésére késztették Washingtont - áll a vasárnapi brit lap cikkében.

Nagy londoni befektetési és elemző házak is egyre komolyabb esélyt látnak az iráni válság eszkalálódására, és ettől súlyos olajpiaci következményeket várnak. A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb, rendszeres heti olajpiaci előrejelzéseket közlő háza - új prognózisában azt írta: az elmúlt hetekben csökkent az esély arra, hogy a következő néhány hónapban "jóindulatú" megoldás születik az iráni atomprogram miatt kirobbant nemzetközi válságra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Kofi Annan asztalhoz ültetné Iránt

Az urándúsítással kapcsolatos tevékenységének befagyasztására szólította fel Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön Iránt annak érdekében, hogy folytatódhassanak Teherán tárgyalásai az Európai Unióval (EU) és Oroszországgal a vitatott iráni atomprogramról.

MTI Világ

Irán visszautasítja az uszítás vádját

Iszfandiar Rahim Masai iráni alelnök visszautasította azt az amerikai vádat, hogy Teherán szándékosan szítja a tüntetők dühét az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák kapcsán.

Az egész országot beboríthatja a hó

Az egész országot beboríthatja a hó

Drágult a Millenáris parkosítása

Drágult a Millenáris parkosítása

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra

Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó