szerző:
MTI

Sem Belgiumban, sem Ciprus török részében nincs madárinfluenza-veszély, főként nem kell tartani az emberre veszélyes válfaja. Mindkét helyen cáfolják a járvány lehetőségéről megjelent híreket.

Mégsem madárinfluenza végzett azzal a hattyúval, amelynek tetemét vasárnap találták meg Belgiumban: az illetékes állategészségügyi hatóság (AFSCA) bejelentése szerint az első ellenőrző vizsgálatok negatív eredményt hoztak.
   
A madárra sétálók bukkantak rá vasárnap Flandriában, Lommel
közelében, a madarat beszállították az AFSCA-hoz, hogy elvégezhessék az ilyenkor szükséges ellenőrző vizsgálatokat.
   
Miután a hét végén több európai uniós államban (Görögországban és Olaszországban) is felbukkant a madárinfluenza, a kór egyre jobban közeledik Belgiumhoz. A legnagyobb belga ornitológiai társaság illetékese azonban a Le Soir című brüsszeli napilapnak nyilatkozva próbálta eloszlatni a félelmeket. Szerinte Belgiumban akkor kell majd igazán szigorítani az elővigyázatossági intézkedéseket, ha Spanyolországban találnak madárinfluenzás gócokat: Belgiumot ugyanis az ide, vagy Marokkóba tartó madarak érintik.
   
Bárhogy legyen is, a madárinfluenza egyelőre állati betegség, az emberekre csak nagyon elenyésző számban veszélyes.

Tévesek voltak ciprusi görög állatorvosok hétfői állítása szerint azok a hírek, miszerint a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 válfaja megjelent a sziget északi, török ellenőrzés alatt álló részében.
   
A ciprusi görög szakemberek járványügyi felmérések alapján megállapították: a szigeten nincs madárinfluenza-járvány. Fő érvük, hogy a vírust eddig egyetlen csirkében mutatták ki: két elhullott példány egyikében. Az elpusztult szárnyasok környezetében élő többi baromfit mind levágták, de egyikük sem bizonyult vírushordozónak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

WHO: 160 madárinfluenza-megbetegedés világszerte

Százhatvan emberi madárinfluenza-megbetegedés történt világszerte, amióta a járvány 2003-ban felütötte a fejét, s a kórnak hat országban összesen 85 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden ismertetett adatai szerint.

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen