szerző:
MTI

Irán még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) március 6-i ülése előtt felújítja ipari mértékű urándúsító tevékenységét, az üggyel kapcsolatos orosz javaslatról tartandó tárgyalásokat pedig meghatározatlan időre elhalasztja - jelentette be hétfőn az iráni kormány.

A NAÜ azért tart ülést március 6-án, hogy értékelje a kormányzótanácsának február 4-i határozatában megfogalmazott követelésre adott teheráni választ. Az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes szakosított szervezete azt követelte szóban forgó határozatában, hogy Irán függessze fel minden urándúsító tevékenységét.

Csütörtökön lett volna esedékes az iráni atomválság megoldását célzó orosz javaslatról kezdett tárgyalások újabb fordulója. Az orosz javaslat szerint orosz területen dúsítanák az iráni atomerőművekbe szánt uránt. Az orosz fél olyan fokig dúsítaná az uránt, hogy az alkalmas lenne atomerőművi felhasználásra, de alkalmatlan atomfegyverbe. Az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatja az orosz javaslatot.

Golám-Hoszein Elham iráni elnöki szóvivő hétfői teheráni bejelentése szerint a kialakult "új helyzet" miatt halasztják el az orosz-iráni tárgyalás felújítását. Az "új helyzet" kifejezéssel bizonyára a NAÜ kormányzótanácsának február 4-i határozatára célzott. Hozzátette, hogy a tárgyalások felújításának új időpontjáról az orosz és az iráni fél egyeztető megbeszélésén születik majd döntés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Olaj: újabb londoni ház emeli árjóslatát Irán miatt

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési és elemző irodájának keddi feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint az iráni olajexport fennakadását a bank továbbra is alacsony valószínűségű, de bekövetkezte esetén erőteljes piaci hatású fejleménynek tekinti.

MTI Világ

Az iráni zsidók kezdik kényelmetlenül érezni magukat

Arról nincs szó, hogy az iráni zsidók "becsomagolt bőröndökön" ülnének lakásaikban, ám Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izrael-ellenes nyilatkozatainak hatására lassanként feszengés lesz rajtuk úrrá. Ezt tovább fokozta, hogy a legnagyobb példányszámú iráni újság, a Hamsahri karikatúra-pályázatot hirdetett a holokauszt témájáról - reagálásként az európai lapokban Mohamed prófétáról közölt, vitatott rajzokra.

MTI Világ

Irán visszautasítja az uszítás vádját

Iszfandiar Rahim Masai iráni alelnök visszautasította azt az amerikai vádat, hogy Teherán szándékosan szítja a tüntetők dühét az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák kapcsán.

MTI Világ

Kofi Annan asztalhoz ültetné Iránt

Az urándúsítással kapcsolatos tevékenységének befagyasztására szólította fel Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön Iránt annak érdekében, hogy folytatódhassanak Teherán tárgyalásai az Európai Unióval (EU) és Oroszországgal a vitatott iráni atomprogramról.

MTI Világ

Irán karikatúra-pályázatot indít a holokausztról

A holokausztról szóló karikatúrapályázat indítását jelentette be hétfői számában a legjelentősebb iráni újság, a konzervatív Hamsahri, válaszul a Mohamed-képek közlésére európai lapokban, ami haragra gyújtotta az arab és muzulmán világot.

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”