szerző:
MTI

Több ezer halálos áldozatot követelne egy Irán nukleáris és katonai létesítményei elleni amerikai légi csapás, amely egyben hosszan tartó háborúba torkolna, és Iránt atomprogramjának gyorsított megvalósítására késztetné – vetítette előre egy brit stratégiai elemző csoport.

Az egyik iráni nukleáris létesítmény.
Hiába repülne
© AP
Az Oxford Research Group független kutatóintézet Londonban tanulmánya szerint egy Irán elleni amerikai vagy izraeli támadást semmilyen körülmények sem lehet megfontolandó alternatíva.

A Bush-kormányzat korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy erőszakot alkalmaz, ha Irán nem tesz eleget azoknak a nemzetközi erőfeszítéseknek, amelyeknek célja korlátozni vitatott atomprogramját. Teherán azt állítja, hogy csupán több villamos energiát szeretne termelni, az Egyesült Államok szerint viszont az iszlám köztársaság nukleáris fegyverek kifejlesztésére törekszik.

A Paul Rogers professzor vezette szakértői csoport által készített jelentés azt állítja, hogy egy esetleges amerikai egyidejű légi csapásokból állna, és legalább húsz nukleáris és katonai létesítmény, valamint légvédelmi állás ellen irányulna. A támadásban több ezer ember, katona, a nukleáris programban résztvevő polgári személy vesztené életét.

A katonai akció arra késztetné Iránt, hogy kilépjen az atomsorompó szerződésből, felgyorsítaná nukleáris programját, növelné az iraki ellenállóknak és a libanoni radikálisoknak, a Hezbollahnak nyújtott támogatását, fokozná az Amerika-ellenes érzelmeket világszerte.

Egy Irán elleni, az amerikaihoz képest kisebb léptékű izraeli támadás ugyancsak negatív következményekkel járna. Alternatív megoldásokat kell találni a jelenlegi fesztültségek oldására, miközben el kerülni a páratlanul veszélyes konfrontációt, bármilyen nehéz is az – vélik a jelentés készítői.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Moszkva továbbra is kész fogadni az iráni delegációt

Oroszország továbbra is kész fogadni csütörtökön egy olyan iráni küldöttséget, amellyel az iráni uránt dúsító közös vállalat létrehozásáról tárgyalnának - közölte Szergej Kiszljak külügyminiszter-helyettes hétfőn Moszkvában, a találkozó elhalasztásáról szóló teheráni bejelentésre reagálva.

MTI Világ

Irán visszautasítja az uszítás vádját

Iszfandiar Rahim Masai iráni alelnök visszautasította azt az amerikai vádat, hogy Teherán szándékosan szítja a tüntetők dühét az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák kapcsán.

MTI Világ

Irán felújítja az ipari mértékű urándúsítást

Irán még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) március 6-i ülése előtt felújítja ipari mértékű urándúsító tevékenységét, az üggyel kapcsolatos orosz javaslatról tartandó tárgyalásokat pedig meghatározatlan időre elhalasztja - jelentette be hétfőn az iráni kormány.

MTI Világ

Kofi Annan asztalhoz ültetné Iránt

Az urándúsítással kapcsolatos tevékenységének befagyasztására szólította fel Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön Iránt annak érdekében, hogy folytatódhassanak Teherán tárgyalásai az Európai Unióval (EU) és Oroszországgal a vitatott iráni atomprogramról.

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása