szerző:
MTI

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusát mutatták ki Oroszország déli részén, a Fekete- és a Kaszpi-tenger térségében vadon élő hattyúk és kacsák szervezetében - közölte a moszkvai mezőgazdasági minisztérium. Közben a román hatóságok vesztegzár alá készülnek vonni a Konstanca megyei Topraisar települést a bolgár határ közelében.

A rendkívüli hideg időjárás arra kényszerítette a szárnyasokat, hogy a megszokottnál távolabbra költözzenek, és így terjesztették a kórt: a madárinfluenza erősen fertőző vírustörzsét Krasznodar és Dagesztán körzeteiben regisztrálták. Oroszországban emberre még nem terjedt át a madárinfluenza.

A madárinfluenza felbukkanása miatt a román hatóságok vesztegzár alá készülnek vonni a Konstanca megyei Topraisar települést a bolgár határ közelében.
   
A bukaresti illetékes laboratórium ugyanis megerősítette, hogy a mintegy harminc háziszárnyas elpusztulása nyomán a helyszínen vett mintákban jelen van a H-5-ös vírus. A gyakorlatnak megfelelően körülbelül negyvennyolc órát kell várni arra, hogy a nagy-britanniai laboratóriumból megérkezzék a vírus típusát pontosabban meghatározó jelentés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

ROMÁN MADÁRINFLUENZA-PÁNIK

Naponta százával hullanak a szárnyasok a román főváros környéki településeken, de a hatóságok semmiféle radikális...

euractiv.hu Világ

Az EU felkészült a madárinfluenza elleni harcra

Mivel azzal a feltételezéssel kell számolni, hogy a madárinfluenza-vírust a vadmadarak is terjeszthetik, semmi meglepő nincs abban, hogy ha ilyen eseteket találunk az Európai Unió területén - nyilatkozta Markosz Kiprianu egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos.

MTI Világ

Törökország hatékonyan kezeli madárinfluenza-helyzetet

Amerikai szakértők dicsérték Törökország madárinfluenza-ellenes küzdelmének hatékonyságáért, amikor látogatást tettek a kelet-törökországi Van városban, hogy felmérjék az Ankarának szükséges segítség mértékét.

Hét nap

HARC A MADÁRINFLUENZÁVAL

A madárinfluenza elleni küzdelemhez szükséges pénz összegyűjtése volt a célja annak a kedden kezdődött pekingi...

MTI Világ

Sem Belgiumban, sem Cipruson nincs madárinfluenza

Sem Belgiumban, sem Ciprus török részében nincs madárinfluenza-veszély, főként nem kell tartani az emberre veszélyes válfaja. Mindkét helyen cáfolják a járvány lehetőségéről megjelent híreket.

MTI Világ

WHO: 160 madárinfluenza-megbetegedés világszerte

Százhatvan emberi madárinfluenza-megbetegedés történt világszerte, amióta a járvány 2003-ban felütötte a fejét, s a kórnak hat országban összesen 85 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden ismertetett adatai szerint.

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier