szerző:
MTI

A madárinfluenza hét végi szlovéniai felbukkanása után a helyi hatóságok veszélyeztetett területként kezelik az ország egész területét.

Szlovéniában kedden lép életbe egy intézkedéscsomag, s az abban foglaltak az ország területének egészére vonatkoznak. A rendelkezések fő célja, hogy a baromfitartók megakadályozzák, hogy háziállataik vadállatokkal - különösen vízi madarakkal - érintkezzenek. A szárnyasokat ezért kizárólag zárt térben lehet etetni-itatni.

Ma délután rendkívüli ülést tartott a szlovén nemzetbiztonsági tanács. A találkozón megvitatták, mit lehet tenni egy esetleges madárinfluenza-járvány leküzdése érdekében.

A szlovéniai fejlemények előzménye, hogy vasárnap hivatalosan bejelentették: a madárinfluenza H5 jelű vírustörzsét mutatták ki egy Maribor közelében felfedezett elhullott hattyúban. A madár szervezetéből mintát vettek, amelyet az Európai Unió londoni laboratóriumába továbbítottak, megállapítandó, hogy a betegség emberre is veszélyes H5N1 vírustörzséről van-e szó. Az eredmény egy héten belül várható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
euractiv.hu Világ

Az EU felkészült a madárinfluenza elleni harcra

Mivel azzal a feltételezéssel kell számolni, hogy a madárinfluenza-vírust a vadmadarak is terjeszthetik, semmi meglepő nincs abban, hogy ha ilyen eseteket találunk az Európai Unió területén - nyilatkozta Markosz Kiprianu egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos.

MTI Világ

WHO: 160 madárinfluenza-megbetegedés világszerte

Százhatvan emberi madárinfluenza-megbetegedés történt világszerte, amióta a járvány 2003-ban felütötte a fejét, s a kórnak hat országban összesen 85 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden ismertetett adatai szerint.

MTI Világ

London megerősítette a H5N1 vírusról szóló román bejelentést

Megerősítette szombaton a madárinfluenza-vírus emberre is halálos változatának kimutatását egy romániai mintában a brit mezőgazdasági tárca felügyelete alatt működő laboratórium, amely egyébként csak hétfőn tervezte közzétenni a vizsgálati eredményt.

MTI Világ

Egyre több H5N1-fertőzés van Törökországban

Törökország négy különböző tartományában öt újabb személy fertőződött meg a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusával az előzetes vizsgálatok szerint. Így 15-re emelkedett a bizonyítottan, illetve feltételezetten madárinfluenzával eddig megfertőződött személyek száma az országban.

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert