szerző:
MTI

Moszkvai látogatása előtti interjújában a francia miniszterelnök a nemzetközi közösség egységét szorgalmazta az iráni atomválságban, s egyben úgy vélte, hogy a tárgyalások ajtaja még nyitva áll Teherán előtt, ha megteszi a szükséges gesztusokat.

Vannak (tárgyalási) lehetőségek. Így Oroszország olyan javaslatokat tett Iránnak, amelyek tekintetbe veszik a békés atomiparban és a nukleáris fűtőanyag feldolgozásában meglévő orosz tapasztalatot. A továbbiak Irán lépéseitől függnek. A labda az ő térfelén van - mondta az orosz kormánylapnak, a Rosszijszkaja Gazetának Dominique de Villepin, aki hétfőn érkezik Moszkvába, és kedden találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel.

Iránnak garanciákat kell adnia, hogy nukleáris programjának végcéljai békések, s az megmarad az atomsorompó-rendszer keretében - ismételte meg Villepin, a nemzetközi közösség egységes fellépését szorgalmazva. Mint mondta, nincs szó olyan politika folytatásáról, amely egy iráni rendszerváltásra irányulna. Fokozatosan kell haladni. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) informálása világos jelzés Irán számára, amelynek viselnie kell a felelősséget tetteiért - mutatott rá Villepin a Rosszijszkaja Gazetában.

Moszkvában csütörtökre vártak egy iráni küldöttséget, hogy újra megtárgyalják az iráni urán oroszországi dúsítására vonatkozó javaslatot, de Teherán hétfőn jelezte, a megbeszélést elhalasztották. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tíz napja felszólította Iránt minden kényes nukleáris tevékenységének felfüggesztésére, s egyben elhatározta a BT informálását az iráni atomdossziéról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Az iráni zsidók kezdik kényelmetlenül érezni magukat

Arról nincs szó, hogy az iráni zsidók "becsomagolt bőröndökön" ülnének lakásaikban, ám Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izrael-ellenes nyilatkozatainak hatására lassanként feszengés lesz rajtuk úrrá. Ezt tovább fokozta, hogy a legnagyobb példányszámú iráni újság, a Hamsahri karikatúra-pályázatot hirdetett a holokauszt témájáról - reagálásként az európai lapokban Mohamed prófétáról közölt, vitatott rajzokra.

MTI Világ

Kofi Annan asztalhoz ültetné Iránt

Az urándúsítással kapcsolatos tevékenységének befagyasztására szólította fel Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön Iránt annak érdekében, hogy folytatódhassanak Teherán tárgyalásai az Európai Unióval (EU) és Oroszországgal a vitatott iráni atomprogramról.

MTI Világ

Irán visszautasítja az uszítás vádját

Iszfandiar Rahim Masai iráni alelnök visszautasította azt az amerikai vádat, hogy Teherán szándékosan szítja a tüntetők dühét az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák kapcsán.

MTI Gazdaság

Olaj: újabb londoni ház emeli árjóslatát Irán miatt

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési és elemző irodájának keddi feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint az iráni olajexport fennakadását a bank továbbra is alacsony valószínűségű, de bekövetkezte esetén erőteljes piaci hatású fejleménynek tekinti.

MTI Világ

Irán felújítja az ipari mértékű urándúsítást

Irán még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) március 6-i ülése előtt felújítja ipari mértékű urándúsító tevékenységét, az üggyel kapcsolatos orosz javaslatról tartandó tárgyalásokat pedig meghatározatlan időre elhalasztja - jelentette be hétfőn az iráni kormány.

Középkategóriás televízió csúcstechnológiával: itt a Philips új fejlesztése, a The One

Középkategóriás televízió csúcstechnológiával: itt a Philips új fejlesztése, a The One

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben